Więcej zszywek ze źródła

smaker.pl

Cwibak Tortilla zapiekana placki z cukinii i sera fet... Mięso mielone po bułgarsku Łopatka wieprzowa pieczona ... Czekoladowy sernik na owsia... XXL Kartacze z mięsem Sałatka królewska z rodzynkami Makowiec z jabłkami
kawka1

kawka1

Dodane 6.03 o 12:30 z

smaker.pl

Obserwuj

Kluski z kapustą i suszonymi grzybami



kluski: 1 kg ziemniaków
2 jajka
8 łyżek mąki ziemniaczanej /około/
Sól
farsz 60 dkg kapusty kiszonej
1 cebula
1 garść suszonych grzybów
1 liść laurowy
ziele angielskie 2 ziarna
Pieprz
20 dkg boczku wędzonego
olej rzepakowy

Grzyby namaczam przez noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotuje je do miękkości około godzinę. Kapustę kiszona gotuję w niewielkiej ilości wody, z zielem i liściem do miękkości. Ugotowaną odcedzam z wody, kroję. Cebulę pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję, grzyby, kapustę i razem smażę. Doprawiam solą, pieprzem.

Ziemniaki obrane gotuję, odcedzam wodę i gorące przepuszczam przez praskę. Jak przestygną dzielę je na cztery części, jedną cześć odkładam i w jej miejsce wsypuje mąkę ziemniaczaną, ilość odłożonych ziemniaków. Dodaję jajka, odłożone ziemniaki, sól i wyrabiam. Odrywam niewielką ilość ciasta, spłaszczam ją, układam farsz i sklejam w kule. W garnku zagotowuję wodę i do wrzącej wkładam po kilka klusek. Gotuje na wolnym ogniu od zagotowania żeby się nie rozgotowały około 10 minut. Kluski podaję z przesmażonym boczkiem.

Polubili: Alajjnaa
Zszywka przypięta także na tablicach:
Przepisy:)
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: