Więcej zszywek ze źródła

www.obzarciuch.pl

Majowa truskawka 

Wymiary ... Sernik twix Ciasto floryda Sernik Izabela - najbardzie... Sałatka świąteczna Ciasto na gofrach Paluszki serowo - ziemniaczane Niedzielny schab w warzywach Podudzia pieczone w marchewce
kawka1

kawka1

Dodane 2.10 o 21:54 z

www.obzarciuch.pl

Obserwuj

Knedle z mięsem mielonym


28 sztuk

ciasto:

1 kg ziemniaków
ok. 30 dag mąki pszennej
1 duże jajko lub 2 małe

farsz:

40 dag mięsa mielonego np. od łopatki lub innego
2 małe cebule
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
pieprz mielony
majeranek
sól


Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie przygotowujemy farsz: cebulę drobno kroimy i podsmażamy ją na złoty kolor. Do surowego mięsa dodajemy majeranek, pieprz, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy, wrzucamy do podsmażonej cebuli i smażymy ok. 10 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia, dodajemy jajko i bułkę tartą. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ugotowane i wystudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę.


Do ziemniaków dodajemy mąkę i wbijamy jajko. Potem zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałek i kroimy go na małe porcje ok. 3/4 cm. Z każdego kawałka robimy dłonią placuszek i po środku nakładamy wcześniej powstały farsz. Zlepiamy i formujemy kulkę.


Knedle wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Knedle podajemy bezpośrednio po wyjęciu z wody, z podsmażoną cebulką, skwarkami lub z sosem np. grzybowym.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
holmeszgd
pani_ko27
Gabi_Fashion
HannaHh
kindzia
marzen90
siejuniaa
TyglylsekxD
Leila87
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY