Więcej zszywek ze źródła

www.mojewypieki.com

Kokosanki czekoladowe
    2... Kokosanki2
    2 średniej w... Najlepszy na świecie pierni... Makowiec zawijany Makowiec z jabłkami zwany &... Orzeszki pieczone kruche ci... Pierniki Waniliowe ciasto z żurawiną Biskwity z bitą śmietaną i ...
wiedzmanna

wiedzmanna

Dodane 28.02 o 9:23 z

www.mojewypieki.com

Obserwuj

Kokosanki czekoladowe

250 g masła
3/4 szklanki cukru
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
16 g cukru wanilinowego

Wszystkie składniki zagotować razem, do momentu roztopienia się masła. Wystudzić.

Ponadto:

2,5 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
2 żółtka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.

Jajka i żółtka dodać do naszej wystudzonej masy, zmiksować do gładkości. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.

Blachę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej gotowe ciasto. Piec około 30 – 40 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.

Ciasto wystudzić, pokroić na prostopadłościany (u mnie 32 sztuki).

Polewa:

125 g masła
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
10 łyżek drobnego cukru do wypieków
3 – 4 łyżki kakao

Wszystkie składniki zagotować, do dokładnego rozpuszczenia masła i uzyskania gładkiej masy (polewa nie powinna wyjść ani mocno gęsta, ani za rzadka; można poczekać, aż zgęstnieje).

Ponadto:

300 g wiórków kokosowych

Każdą kostkę namoczyć w polewie (najlepiej pomagając sobie sztućcami, robi się niezły bałagan ;-), następnie obtaczać w wiórkach, odkładać na talerz.

Smacznego :-).

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: