

Kokosanki czekoladowe
250 g masła
3/4 szklanki cukru
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
16 g cukru wanilinowego
Wszystkie składniki zagotować razem, do momentu roztopienia się masła. Wystudzić.
Ponadto:
2,5 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
2 żółtka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.
Jajka i żółtka dodać do naszej wystudzonej masy, zmiksować do gładkości. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej gotowe ciasto. Piec około 30 – 40 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto wystudzić, pokroić na prostopadłościany (u mnie 32 sztuki).
Polewa:
125 g masła
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
10 łyżek drobnego cukru do wypieków
3 – 4 łyżki kakao
Wszystkie składniki zagotować, do dokładnego rozpuszczenia masła i uzyskania gładkiej masy (polewa nie powinna wyjść ani mocno gęsta, ani za rzadka; można poczekać, aż zgęstnieje).
Ponadto:
300 g wiórków kokosowych
Każdą kostkę namoczyć w polewie (najlepiej pomagając sobie sztućcami, robi się niezły bałagan ;-), następnie obtaczać w wiórkach, odkładać na talerz.
Smacznego :-).
Polubili:
uliqli
aaakarolina8
shoocookie
nati4673
AgnieszkaNietrzeba
Umbra9
muffineczka94
kindzia
ayo102
Wiolinka1989
oraz 1 innych użytkowników
Użytkownicy także przypinają:
Reklama: