Kokosowe ptasie "mleczko" w wersji jogurtowej
400g jogurtu naturalnego, 4 łyżki cukru pudru, szklaneczka wiórków kokosowych, 1/3 szklanki gorącej wody, 3 łyżeczki żelatyny w proszku Do miski przekładam jogurt i mieszam go aby rozluźnić masę. Przesiewam do tego cukier puder, mieszam dokładnie, kosztuję, jeżeli nadal jest dla Was za mało słodkie to dodawajcie po łyżeczce cukru pudru, aż uzyskacie odpowiedni poziom słodkości. Następnie przesypuję wiórki kokosowe, mieszam dokładnie i odstawiam na bok.Do 1/3 szklanki gorącej, przegotowanej wody przesypuję żelatynę i dokładnie mieszam aż się całkowicie rozpuści, odstawiam do ostygnięcia. Jak żelatyna jest już chłodna to przelewam ją do masy jogurtowej, stale ją mieszając. Przygotowuję naczynie, w którym będę chłodzić masę w lodówce, wykładam je najlepiej dwiema warstwami foli aluminiowej, dzięki temu łatwo wyjmiemy masę. Przelewam wszystko do formy, rozsmarowuję równo, od wierzchu przykrywam folią, żeby nie przeszło zapachami z lodówki i wstawiam do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyjmuję formę z lodówki, delikatnie wyjmuję folię aluminiową z masą, delikatnie odrywam ją od brzegów masy. Przygotowuję w dzbanku bardzo ciepłą wodę, w której będę moczyć nóż po każdym cięciu, dzięki temu wyjdą równe krawędzie. Odkrawam nierówne krawędzie a resztę kroję w kostkę ok 2x2cm. Przekładam na talerz i podaję, w razie co przechowuję w lodówce.
00rozalia00
Jak dla mnie średnie. Myślałam, że będzie smaczniejsze ;/
asia190
zrobiłam średnio mi smakowało...
blu333
nie smakowalo mi :(
asia190
jaki jogurt naturalny gęsty rzadki?
Hellas26
Polecam smaczne
Karolina_W_Adidasach
;) zrobiłam i ja - niebo w buzi :)
jwronkaaa
Wypróbuję na pewno :)
locust
o, proste i wyglada smacznie :) trzeba spróbować
rysunki1
wyszło pyszne :) polecam
Użytkownicy także przypinają:
Zaloguj się, aby dodać komentarz.