Ganja_

Ganja_

Dodane 17.01 o 21:08
Obserwuj
KOKOSOWO-DAKTYLOWA TARTALETKA BEZ PIECZENIA NADZIANA BANANOWYM SERKIEM I MASŁEM ORZECHOWYM


Przepis:

SPÓD:
30g mąki kokosowej
20g mąki gryczanej (zmielona kasza gryczana niepalona)
30g daktyli
1/2 łyżeczki (5g) oleju kokosowego
sól - szczypta
dowolne słodzidło (u mnie stewia)
woda z moczenia daktyli + ewentualnie trochę więcej

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 30 minut. Następnie mieszamy obie mąki, sól i słodzidło. Dodajemy namoczone daktyle i trochę wody z moczenia ich. Blendujemy. Następnie dolewamy stopniowo wody i łyżką lub ręką mieszamy do uzyskania odpowiedniej, lepkiej konsystencji. Dodajemy lekko rozpuszczony olej i ponownie mieszamy. Wylepiamy masą spód i boki tartaletki bądź np. kokilki czy silikonowej foremki.

NADZIENIE:
ok. 100g mielonego twarożka
50g banana
1 płaska łyżeczka żelatyny + odrobina gorącej wody do rozmieszania
dowolne słodzidło (u mnie stewia)
1/2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka masła orzechowego
kakao naturalne do posypania

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Serek łączymy z rozgniecionym na papkę bananem, sokiem z cytryny i słodzidłem. Dodajemy przestudzoną żelatynę i ponownie mieszamy. 

Masłem orzechowym smarujemy dno ciasta, nakładamy serek i posypujemy kakao naturalnym. Schładzamy w lodówce. Ja zrobiłam tartaletkę wieczorem, aby rano cieszyć się pysznym, gotowym śniadaniem. ;-)
Smacznego!

KOKOSOWO-DAKTYLOWA TARTALETKA BEZ PIECZENIA NADZIANA

BANANOWYM SERKIEM I MASŁEM ORZECHOWYM


Przepis:

SPÓD:
30g mąki kokosowej
20g mąki gryczanej (zmielona kasza gryczana niepalona)
30g daktyli
1/2 łyżeczki (5g) oleju kokosowego
sól - szczypta
dowolne słodzidło (u mnie stewia)
woda z moczenia daktyli + ewentualnie trochę więcej

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 30 minut. Następnie mieszamy obie mąki, sól i słodzidło. Dodajemy namoczone daktyle i trochę wody z moczenia ich. Blendujemy. Następnie dolewamy stopniowo wody i łyżką lub ręką mieszamy do uzyskania odpowiedniej, lepkiej konsystencji. Dodajemy lekko rozpuszczony olej i ponownie mieszamy. Wylepiamy masą spód i boki tartaletki bądź np. kokilki czy silikonowej foremki.

NADZIENIE:
ok. 100g mielonego twarożka
50g banana
1 płaska łyżeczka żelatyny + odrobina gorącej wody do rozmieszania
dowolne słodzidło (u mnie stewia)
1/2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka masła orzechowego
kakao naturalne do posypania

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Serek łączymy z rozgniecionym na papkę bananem, sokiem z cytryny i słodzidłem. Dodajemy przestudzoną żelatynę i ponownie mieszamy.

Masłem orzechowym smarujemy dno ciasta, nakładamy serek i posypujemy kakao naturalnym. Schładzamy w lodówce. Ja zrobiłam tartaletkę wieczorem, aby rano cieszyć się pysznym, gotowym śniadaniem. ;-)
Smacznego!

Zszywka przypięta także na tablicach:
Coś na słodko ;) Żarełko fit Kuchnia +1 innych
Zgłoś naruszenie

Dominika45

ile to może mieć kalorii ? wygląda pysznie :)

 |  1.02 o 18:03   Pokaż odpowiedzi

oyeye

przepis ? :)

 |  17.01 o 21:23   Pokaż odpowiedzi

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: