Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

Ciasto Śnieżny puch

 Skład...
...
Czosnkowy kurczak w chipsac...
Tarta z bananami i kremem b...
Dietetyczny kurczak z broku...
Słodkie różyczki do kawy lu...
Skladniki: 500 g makaronu r...
Już wiem co zrobić gdy zost...
Jagodowa bułka
Dla ilu osób...
Bruschetta Składniki: bagie...
SKŁADNIKI: 1 kg serka homog...
Makaron z kurczakiem, mozza...
Zapiekane ziemniaczki z czo...
Składniki (wyszło 9 kotletó...
Ryż smażony z kurczakiem i ...
Makaron z serem po amerykań...
Roladki z kurczaka z fasolk...
Sałatka z paluszkami krabow...
SKŁADNIKI: 1 op. ryżu (ok. ...
Składniki: - 1 szkl. ryżu -...
SKŁADNIKI: 6 średniej wielk...
Podlasie słynie z baby ziem...
Kolejną perełką kuchni Podl...
Placki z serka Danio❤️ sere...
Spaghetti z owocami morza (...
Kalafior zapiekany pod sero...
zaeli

zaeli od ewrylka

Dodane 11.05 o 12:54
Obserwuj
Kolejną perełką kuchni Podlaskiej jest kiszka ziemniaczana. Przepis niezmienny od wieków. Taką robiła moja prababcia, babcia, mama i ja. Danie, które zawsze kojarzy mi się z daniem przetrwalnikowym. Kiszka ziemniaczana. Składniki: 2 kg ziemniaków 2 cebule 1 szklanka mleka 1 jajko najlepsze są zmielone w maszynce skwarki lub drobno pokrojone dowolne mięso (surowe, wędzone) 2 łyżki mąki pszennej olej rzepakowy sól, pieprz czarny jelita Wykonanie: Kupione solone jelita należy namoczyć w wodzie i dokładnie oczyścić. Przepłukać pod bieżącą wodą sprawdzając, czy nie ma w jelitach dziurek. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na oczkach do ziemniaków. Skwarki i podsmażoną pokrojoną w kostkę cebulkę zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Gorącym zaparzamy nasze ziemniaki ( dzięki temu zabiegowi farsz nie będzie siny). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy jajko i dokładnie wszystko mieszamy. Przygotowane wcześniej jelita wiążemy na wykałaczce i napełniamy ziemniaczanym farszem (na płasko) Musimy pamiętać, aby nie napychać ich zbyt mocno, ponieważ podczas pieczenia nam popękają. Zakończamy kiszkę tak samo na wykałaczce. Układamy gotowe na dużej blaszce polanej olejem rzepakowym i odrobiną wody, zostawiając spore odstępy i nakłuwamy je wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp 170-180 stopni ok 60 min. Nasza kiszka powinna nam się pięknie zarumienić. Przepis i zdjęcia pochodzą z mojego autorskiego bloga.

Kolejną perełką kuchni Podlaskiej jest kiszka ziemniaczana.

Przepis niezmienny od wieków. Taką robiła moja prababcia, babcia, mama i ja. Danie, które zawsze kojarzy mi się z daniem przetrwalnikowym. Kiszka ziemniaczana. Składniki: 2 kg ziemniaków 2 cebule 1 szklanka mleka 1 jajko najlepsze są zmielone w maszynce skwarki lub drobno pokrojone dowolne mięso (surowe, wędzone) 2 łyżki mąki pszennej olej rzepakowy sól, pieprz czarny jelita Wykonanie: Kupione solone jelita należy namoczyć w wodzie i dokładnie oczyścić. Przepłukać pod bieżącą wodą sprawdzając, czy nie ma w jelitach dziurek. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na oczkach do ziemniaków. Skwarki i podsmażoną pokrojoną w kostkę cebulkę zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Gorącym zaparzamy nasze ziemniaki ( dzięki temu zabiegowi farsz nie będzie siny). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy jajko i dokładnie wszystko mieszamy. Przygotowane wcześniej jelita wiążemy na wykałaczce i napełniamy ziemniaczanym farszem (na płasko) Musimy pamiętać, aby nie napychać ich zbyt mocno, ponieważ podczas pieczenia nam popękają. Zakończamy kiszkę tak samo na wykałaczce. Układamy gotowe na dużej blaszce polanej olejem rzepakowym i odrobiną wody, zostawiając spore odstępy i nakłuwamy je wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp 170-180 stopni ok 60 min. Nasza kiszka powinna nam się pięknie zarumienić. Przepis i zdjęcia pochodzą z mojego autorskiego bloga.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Delicious Smakusiaki kuchnia takie małe kartofelki +9 innych
Zgłoś naruszenie

SpongebobBoss94

Mniam!! Ale mi smaka na kiszkę narobiłaś ☺☺☺ Dawno juz nie jadłam ☺☺☺

 |  12.05 o 7:39  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: