bettypasja

bettypasja

Dodane 7.07 o 11:29
Obserwuj
Koperty z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta.

Składniki:
1 płat ciasta francuskiego - 275 g
200 g świeżego szpinaku baby
100 g sera feta
2 ząbki czosnku - 10 g
2 kawałki suszonych pomidorów z oleju
1 łyżka masła klarowanego
po szczypcie pieprzu i cukru, pamiętaj że feta jest słona. 
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, by łatwiej Ci było je potem rozprostować (bez łamania zwiniętego końca). 
 Świeży szpinak umyj i oderwij ogonki oraz odetnij grubsze nerwy. 
Nagrzej średniej wielkości patelnię. Wyłóż jedną łyżkę masła klarowanego. Dwa ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę i dodaj na patelnię. Po niecałej minucie dodaj też cały szpinak. Szpinak może się z początku ledwo mieścić na patelni, ale po chwili zacznie mięknąć i zmniejszy objętość. Mieszaj ostrożnie całość przez chwilę a następnie zmniejsz moc palnika do niższej niż średnia i smaż całość niecałe 10 minut. Na koniec dodaj też posiekane drobno dwa kawałki suszonych pomidorów z oleju (zazwyczaj sprzedawane w słoiku). Dodaj również szczyptę pieprzu i cukru. Całość zamieszaj i wyłącz.
Ponieważ szpinak nie był przykrywany przykrywką podczas smażenia, to nie powinien być mokry. Jeśli Twój szpinak z czosnkiem i suszonym pomidorem ma sporo wody/sosu, to nadmiar płynu koniecznie odlej. Dopiero w tym momencie dodaj pokruszony ser feta.
 Ciasto francuskie podzielić na kwadraty. Na środek każdego kawałka nałożyć porcję farszu, rogi zagiąć do środka i zlepić.
Koperty posmarować rozkłóconym jajkiem posypać sezamem lub dowolnymi ziołami Piec 20 minut w 200°C.
Smacznego

Koperty z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta.



Składniki:
1 płat ciasta francuskiego - 275 g
200 g świeżego szpinaku baby
100 g sera feta
2 ząbki czosnku - 10 g
2 kawałki suszonych pomidorów z oleju
1 łyżka masła klarowanego
po szczypcie pieprzu i cukru, pamiętaj że feta jest słona.
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, by łatwiej Ci było je potem rozprostować (bez łamania zwiniętego końca).
Świeży szpinak umyj i oderwij ogonki oraz odetnij grubsze nerwy.
Nagrzej średniej wielkości patelnię. Wyłóż jedną łyżkę masła klarowanego. Dwa ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę i dodaj na patelnię. Po niecałej minucie dodaj też cały szpinak. Szpinak może się z początku ledwo mieścić na patelni, ale po chwili zacznie mięknąć i zmniejszy objętość. Mieszaj ostrożnie całość przez chwilę a następnie zmniejsz moc palnika do niższej niż średnia i smaż całość niecałe 10 minut. Na koniec dodaj też posiekane drobno dwa kawałki suszonych pomidorów z oleju (zazwyczaj sprzedawane w słoiku). Dodaj również szczyptę pieprzu i cukru. Całość zamieszaj i wyłącz.
Ponieważ szpinak nie był przykrywany przykrywką podczas smażenia, to nie powinien być mokry. Jeśli Twój szpinak z czosnkiem i suszonym pomidorem ma sporo wody/sosu, to nadmiar płynu koniecznie odlej. Dopiero w tym momencie dodaj pokruszony ser feta.
Ciasto francuskie podzielić na kwadraty. Na środek każdego kawałka nałożyć porcję farszu, rogi zagiąć do środka i zlepić.
Koperty posmarować rozkłóconym jajkiem posypać sezamem lub dowolnymi ziołami Piec 20 minut w 200°C.
Smacznego

Zszywka przypięta także na tablicach:
Małe co nie co
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: