Więcej zszywek z tablicy

Pomysły

Kopytka szpinakowe

Składni...
Kolorowe liście
7 odchudzających koktajli n...
świetne prawda? :)macie tu ...
MASAKRYCZNY TRENING BRZUCH,...
ćwiczenia na pośladki //by ...
Składniki: 500 g piersi z k...
/..
Czy wiesz wszystko o swoich...
ćwiczenia na uda //by Blogi...
Przepiękne ułożenie.
orzeźwiające ;)
panna młoda
Dla doroslych : białe wino,...
Co jeść przed treningiem i ...
Morderstwo dla pośladków! Ż...
dywanik thewhoot.com.au/ wh...
przydatne Info
Jak ugotować ciecierzycę? N...
makijaż oczu krok po kroku
Pół szklanki oliwy połącz z...
glass-water-bottle
Pyszny zdrowy OBIAD!!! Bądź...
30 shots na każdą okazje :)
Bezy kawowe
ddd
Fire

Fire od sylwia2137

Dodane 16.03 o 9:51
Obserwuj
Kopytka szpinakowe

Składniki (wystarczyło na obiad dla 2 osób, a potem jeszcze na odsmażenie na patelni:)) :

· ok. 500 – 600 g ziemniaków (ok. 1,20zł)
· mąka pszenna – ile zabierze ciasto (ok. 1zł)
· 200 g mrożonego szpinaku (ok. 2 zł)
· 1 jajko (ok. 0,50zł)

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i tłuczemy. Szpinak rozmrażamy i na patelni lub w rondelku odparowujemy całą wodę. Szpinak i ziemniaki studzimy, a następnie łączymy razem. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto dodając na raty pszenną mąkę. Mąki dodajemy tyle, aby bez większych problemów dało się formować kluski. Blat lub stolnicę podsypujemy mąką, ciasto dzielimy na części i formujemy wałeczek, który spłaszczamy lekko dłonią, a następnie tępą częścią noża robimy wgłębienia. Odkrawamy pożądanej wielkości kopytka i układamy na blacie.

W dużym garnku zagotowujemy mocno osoloną wodę i na wrzącą wkładamy kopytka. Ja nigdy nie mieszam dopóki kopytka nie wypłyną. Wrzucam powoli, po jednym kopytku i po chwili same wypływają, bez konieczności odrywania ich łyżką od dna. Gotujemy 5-7 minut od wypłynięcia. Podajemy polane masełkiem. Smacznego!

Kopytka szpinakowe


Składniki (wystarczyło na obiad dla 2 osób, a potem jeszcze na odsmażenie na patelni:)) :

· ok. 500 – 600 g ziemniaków (ok. 1,20zł)
· mąka pszenna – ile zabierze ciasto (ok. 1zł)
· 200 g mrożonego szpinaku (ok. 2 zł)
· 1 jajko (ok. 0,50zł)

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i tłuczemy. Szpinak rozmrażamy i na patelni lub w rondelku odparowujemy całą wodę. Szpinak i ziemniaki studzimy, a następnie łączymy razem. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto dodając na raty pszenną mąkę. Mąki dodajemy tyle, aby bez większych problemów dało się formować kluski. Blat lub stolnicę podsypujemy mąką, ciasto dzielimy na części i formujemy wałeczek, który spłaszczamy lekko dłonią, a następnie tępą częścią noża robimy wgłębienia. Odkrawamy pożądanej wielkości kopytka i układamy na blacie.

W dużym garnku zagotowujemy mocno osoloną wodę i na wrzącą wkładamy kopytka. Ja nigdy nie mieszam dopóki kopytka nie wypłyną. Wrzucam powoli, po jednym kopytku i po chwili same wypływają, bez konieczności odrywania ich łyżką od dna. Gotujemy 5-7 minut od wypłynięcia. Podajemy polane masełkiem. Smacznego!

Zgłoś naruszenie

Sikorka1992

Pyszne! Ja podałam z sosem pieczarkowym

7.04 o 15:58    | 

truskawkowasmierc

Prubowalam i szczeze muwiac ten szpinak jest nie potrzebny.Trudniej zagniatac ciasto i nawet nie czuc szpinaku.

26.03 o 1:10    | 

emi444

mniam

17.03 o 10:00    | 

gintrownia

wyglądają bosko ♥ jako fan kopytek muszę spróbować ten przepis♥

16.03 o 7:04       | 

gosia19915

ja robie same ziemniaki z mąką ziemniaczaną i odrobinę czosnku ,palce lizac

12.03 o 12:26       | 

WeHappiness

Jest możliwość może dodania jakiegoś zamiennika za mąkę?

11.03 o 23:39       |  Pokaż odpowiedzi

Redmarkt_pl

szpinak ... smaczny i zdrowy

11.03 o 21:59    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

DO GÓRY