Więcej zszywek z tablicy

przepisy

KOSTKA „CZARNY LAS” SKŁADNI...
Sernik “Straciatella” (bez ...
Brownie z kaszą jaglaną kas...
TARTA Z BANANAMI, BUDYNIEM ...
PRZEPYSZNY SERNIK "STR...
ROLADA BEZOWA Z MALINAMI
Popapraniec Przepis po klik...
CARAMEL BROWNIE TOWER (z Co...
Sernik bananowy - bez piecz...
Budyniowe naleśniki- najlep...
Piersi kurczaka w sosie jog...
Ciasto kinder country. Wygl...
Przepis na Sponge Cake [kli...
Racuszki budyniowe z banana...
SERNIK SNICKERS - PRZEPIS S...
Greckie ciasto orzechowe - ...
Najlepszy, sprawdzony przep...
Ciasto z płatkami owsianymi...
madziulkag

madziulkag od joleczek84

Dodane 13.10 o 19:21
Obserwuj
KOSTKA „CZARNY LAS” SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 5 jajek, dużych 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki kakao 30 g kostki do pieczenia Kasia szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY: 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 450 ml śmietanki kremówki 2 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody DODATKOWO: 300 g wiśni np. mrożonych lub ze słoika czekolada do dekoracji wierzchu * 1 szklanka o pojemności 250 ml. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Kostkę do pieczenia Kasia roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy razem z kakao. Dodajemy w kilku niedużych porcjach do piany, mieszając bardzo delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec łączymy z roztopioną kostka do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 C na około 40 min. Po upieczeniu gorący biszkopt w formie upuszczamy na zabezpieczona podłogę lub blat z wys. około 30 cm. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Gorzką czekoladę roztapiamy na kąpielą wodną i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę razem z serkiem ubijamy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Na koniec łączymy za pomocą szpatułki z roztopiona czekoladą. Wiśnie mrożone (nie rozmrażamy) lub ze słoika wykładamy na blat biszkoptowy. Następnie wykładamy masę czekoladowa i wyrównujemy. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i lekko dociskamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz cały czas miksując wlewamy powoli żelatynę. Wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy startą gorzką czekoladą. * wiśnie możemy dzień wcześniej zasypać cukrem i alkoholem. ** jeśli używasz wiśni ze słoika możesz zalewą lekko nasączyć biszkopt.

KOSTKA „CZARNY LAS” SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 5 jajek,

dużych 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki kakao 30 g kostki do pieczenia Kasia szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY: 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 450 ml śmietanki kremówki 2 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody DODATKOWO: 300 g wiśni np. mrożonych lub ze słoika czekolada do dekoracji wierzchu * 1 szklanka o pojemności 250 ml. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Kostkę do pieczenia Kasia roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy razem z kakao. Dodajemy w kilku niedużych porcjach do piany, mieszając bardzo delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec łączymy z roztopioną kostka do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 C na około 40 min. Po upieczeniu gorący biszkopt w formie upuszczamy na zabezpieczona podłogę lub blat z wys. około 30 cm. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Gorzką czekoladę roztapiamy na kąpielą wodną i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę razem z serkiem ubijamy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Na koniec łączymy za pomocą szpatułki z roztopiona czekoladą. Wiśnie mrożone (nie rozmrażamy) lub ze słoika wykładamy na blat biszkoptowy. Następnie wykładamy masę czekoladowa i wyrównujemy. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i lekko dociskamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz cały czas miksując wlewamy powoli żelatynę. Wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy startą gorzką czekoladą. * wiśnie możemy dzień wcześniej zasypać cukrem i alkoholem. ** jeśli używasz wiśni ze słoika możesz zalewą lekko nasączyć biszkopt.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Pomysły jedzooonko ;) jedzenieeeee <3 kuchnia +104 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: