Kostka jogurtowo-serowa z galaretką.
SKŁADNIKI NA MASĘ JOGURTOWO-SEROWĄ:
500 ml jogurtu naturalnego
250 g serka kremowego naturalnego (użyłam "Delfiko")
1 szklanka mleka 3/2 %
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki żelatyny
1 laska wanilii (lub 1 torebka cukru waniliowego, ewentualnie kilka kropel aromatu waniliowego)
DODATKOWO:
5-6 opakowań galaretek owocowych (w ulubionych smakach)
woda
WYKONANIE:
GALARETKI:
Każdą galaretkę osobno rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody, przelej do kwadratowych lub prostokątnych naczyń (pojemników) i po przestudzeniu wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
MASA JOGURTOWO-SEROWA:
W misce zmiksuj krótko jogurt z kremowym serkiem, cukrem pudrem i ziarenkami z laski wanilii (lub cukrem waniliowym albo aromatem).
W garnuszku zagotuj mleko. Żelatynę wsyp do szklanki. Wrzącym mlekiem zalej żelatynę i energicznie wymieszaj, tak aby się rozpuściła i nie było grudek. Gorącą mieszankę wlej cienkim strumieniem do masy jogurtowo-serowej miksując wszystko dokładnie, aby masa się nie zważyła.
Galaretki pokrój w prostokąty lub kwadraty (np. 1,5 x 2 cm), wrzuć do większego naczynia lub formy i zalej masą jogurtowo-serową. Włóż do lodówki do całkowitego stężenia na 2 h (u mnie cała noc). Gotowy deser pokrój w kostki. Smacznego!
Użytkownicy także przypinają: