jarecka

jarecka

Dodane 28.04 o 0:23
Obserwuj
Kostka orzechowa

Składniki: ( na blaszkę 24 x 24 cm )

kruche ciasto

    1,5 szklanki mąki
    100 g zimnego masła
    1/4 szklanki cukru pudru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany (opcjonalnie)

warstwa orzechowa

    150 g orzechów włoskich
    1/4 szklanki cukru
    2 łyżki miodu
    60 g masła

masa cappuccino

    1,5 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 żółtka
    500 ml mleka
    4 łyżki drobnego cukru
    250 g masła w temperaturze pokojowej
    120 g cappuccino orzechowego (proszku)

ponadto

    2/3 opakowania krakersów
    starta czekolada bądź kakao do dekoracji

Ciasto

Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem przesiać na stolnicę. Dodać masło i wszystko razem siekać nożem, do uzyskania konsystencji kruszonki. Wbić żółtka i zagnieść ciasto. Gdyby była taka potrzeba, tzn gdyby ciasto nie było spójne i za bardzo się kruszyło, należy dodać łyżkę śmietany. Gotowe ciasto rozwałkować i umieścić na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na czas przygotowywania orzechów wstawić do lodówki.

Orzechy nieco posiekać. Masło, cukier i miód umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia, dodać orzechy i chwilę pogotować (w tym czasie cukier powinien się rozpuścić). Mieszankę wylać na przygotowane ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp 180C ok. 25 minut. Gdyby warstwa orzechów za bardzo się rumieniła przykryjcie wierzch ciasta folią aluminiową (ja to zrobiłam w połowie pieczenia). Gotowe ciasto wystudzić.

Masa

Połowę mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać obie mąki, pozostałe mleko i zmiksować. Na koniec wsypać proszek cappuccino i krótko zmiksować. Mieszankę wlać na gotujące się mleko. Doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Tak przygotowany budyń przykryć i odstawić do wystygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch. Kolejno dodawać dodawać po łyżce wystygniętego budyniu. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.

Złożenie ciasta

Na ciasto wyłożyć 3/4 masy. Na masie ściśle ułożyć krakersy. Wyłożyć pozostałą część masy orzechowej. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto posypać wiórkami czekolady lub kakao.

Kostka orzechowa


Składniki: ( na blaszkę 24 x 24 cm )

kruche ciasto

1,5 szklanki mąki
100 g zimnego masła
1/4 szklanki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
1 łyżka śmietany (opcjonalnie)

warstwa orzechowa

150 g orzechów włoskich
1/4 szklanki cukru
2 łyżki miodu
60 g masła

masa cappuccino

1,5 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
500 ml mleka
4 łyżki drobnego cukru
250 g masła w temperaturze pokojowej
120 g cappuccino orzechowego (proszku)

ponadto

2/3 opakowania krakersów
starta czekolada bądź kakao do dekoracji

Ciasto

Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem przesiać na stolnicę. Dodać masło i wszystko razem siekać nożem, do uzyskania konsystencji kruszonki. Wbić żółtka i zagnieść ciasto. Gdyby była taka potrzeba, tzn gdyby ciasto nie było spójne i za bardzo się kruszyło, należy dodać łyżkę śmietany. Gotowe ciasto rozwałkować i umieścić na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na czas przygotowywania orzechów wstawić do lodówki.

Orzechy nieco posiekać. Masło, cukier i miód umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia, dodać orzechy i chwilę pogotować (w tym czasie cukier powinien się rozpuścić). Mieszankę wylać na przygotowane ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp 180C ok. 25 minut. Gdyby warstwa orzechów za bardzo się rumieniła przykryjcie wierzch ciasta folią aluminiową (ja to zrobiłam w połowie pieczenia). Gotowe ciasto wystudzić.

Masa

Połowę mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać obie mąki, pozostałe mleko i zmiksować. Na koniec wsypać proszek cappuccino i krótko zmiksować. Mieszankę wlać na gotujące się mleko. Doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Tak przygotowany budyń przykryć i odstawić do wystygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch. Kolejno dodawać dodawać po łyżce wystygniętego budyniu. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.

Złożenie ciasta

Na ciasto wyłożyć 3/4 masy. Na masie ściśle ułożyć krakersy. Wyłożyć pozostałą część masy orzechowej. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto posypać wiórkami czekolady lub kakao.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
oliskibi
01091987
Tinka1609
monique139
bachnaxd
monisia1322
olcia88888888
jaackles77
panda26
Agusiaczek_72

oraz 2 innych użytkowników

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY