bettypasja

bettypasja

Dodane 17.05 o 13:03
Obserwuj
Kotlety mielone

500 gram mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 jajko
4 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
4 łyżki mleka
3 łyżki natki pietruszki
2 łyżki keczupu (używam pikantnego)
1 łyżeczka musztardy (używam Dijon)
2/3 łyżeczki soli
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Oliwa

Bułkę tartą zalewamy mlekiem.
Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko dodajemy wymieszaną bułkę tartą z mlekiem, posiekaną zieloną pietruszkę, keczup i musztardę wszystko starannie wyrabiamy. Mięso solimy i pieprzymy do smaku wyrabiamy raz jeszcze i odstawiamy na minimum 30 minut.
Po tym czasie mięso wyrabiamy raz jeszcze i wilgotnymi rękami formujemy kotlety. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej i nacinamy nożem z obu stron.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na mocno rozgrzaną patelnię kładziemy kotlety smażymy 30 sekund i zmniejszamy gaz – kotlety smażymy po około 5-8 minut z każdej strony.
Serwujemy gorące z ziemniakami i ulubioną surówką

Kotlety mielone


500 gram mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 jajko
4 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
4 łyżki mleka
3 łyżki natki pietruszki
2 łyżki keczupu (używam pikantnego)
1 łyżeczka musztardy (używam Dijon)
2/3 łyżeczki soli
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Oliwa

Bułkę tartą zalewamy mlekiem.
Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko dodajemy wymieszaną bułkę tartą z mlekiem, posiekaną zieloną pietruszkę, keczup i musztardę wszystko starannie wyrabiamy. Mięso solimy i pieprzymy do smaku wyrabiamy raz jeszcze i odstawiamy na minimum 30 minut.
Po tym czasie mięso wyrabiamy raz jeszcze i wilgotnymi rękami formujemy kotlety. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej i nacinamy nożem z obu stron.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na mocno rozgrzaną patelnię kładziemy kotlety smażymy 30 sekund i zmniejszamy gaz – kotlety smażymy po około 5-8 minut z każdej strony.
Serwujemy gorące z ziemniakami i ulubioną surówką

Polubili: kasia380
Zszywka przypięta także na tablicach:
Ulubione
Zgłoś naruszenie

katiawit

a gdzie majonez z nazwy w przepisie ☺

 |  17.05 o 22:41  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają:

DO GÓRY