Więcej zszywek ze źródła

otopress.pl

Kotlety siekane z brokułem
... Makaron z tuńczykiem


    ...
elew1

elew1

Dodane 25.10 o 23:23 z

otopress.pl

Obserwuj

Kotlety siekane z brokułem


Proporcje podajemy na mniej więcej 10 kotlecików siekanych. Potrzebne nam będą: jeden płat piersi z kurczaka, 1/3 papryki czerwonej, 1/3 papryki żółtej, 150 g brokuła – może być także mrożony. Potrzebne nam będą także cztery pieczarki, dwie łyżki mąki ziemniaczanej, garść startego sera może być zwykły żółty lub mozzarella, dwa jajka, łyżeczka musztardy, sól i pieprz do smaku oraz czosnek granulowany. Gdy jesteście zwolennikami zieleniny możecie dodać szczypiorek lub siekaną pietruszkę.

Zacznijmy od fileta z kurczaka, myjemy go i oczyszczamy z ewentualnych błon czy chrząstek. Kroimy w niezbyt dużą kostkę, solimy i mieszamy. Brokuła należy zblanszować i podzielić na małe różyczki. W kostkę kroimy także paprykę. Z kolei pieczarki i ser trzemy na tarce jarzynowej, a pietruszkę należy drobno posiekać. Wszystko umieszczamy w misce. Do kurczaka i pokrojonych warzyw dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy, a następnie wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę, oraz porządnie solimy i pieprzymy całość. Dokładnie mieszamy łyżką i doprawiamy czosnkiem i musztardą. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki – z obu stron na złoty kolor.

Kotleciki siekane idealnie nadawać się będą do pieczenia w piekarniku. Blaszkę do pieczenia należy wyłożyć papierem. Nakładamy po 1 łyżce na kotleta i pieczemy około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Dzięki temu przepis nadaje się także dla osób liczących kalorie.

Zszywka przypięta także na tablicach:
JEDZONKO KUCHNIA
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: