Krem cytrynowy
Składniki:
2 jajka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru (u mnie szklanka = 250 ml)
80 g schłodzonego masła
Sok i skórka otarta z 2 cytryn
Wykonanie:
Cytryny sparzyłam, wyszorowałam i otarłam z nich skórkę. Następnie wycisnęłam sok. Dwa jajka i 2 żółtka rozmąciłam, dałam do garnka, dodałam cukier i rózgą cały czas mieszałam (na małym ogniu).
Można zrobić to też nad parą (tak jak np. rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej). Ten sposób jest pewniejszy niż przygotowywanie w garnku. Szczególnie dla osób początkujących.
Następnie dodałam sok z cytryny, skórkę, masło i mieszałam do zagotowania zgęstnienia kremu.
Krem można przechowywać w lodówce przez ok. 14 dni (przelewamy go do wyparzonego słoiczka).
Z podanych proporcji wychodzi ok. 300 ml kremu.
Użytkownicy także przypinają:
3
1
0
Kurczak w kremowym sosie
illya Przepis: https://alledobre.pl/kurczak-w-kremowym-sosie-z-cukinia-i-marchewka/