„Raczej umrzeć stojąc, niż żyć na kolanach” - słowa A. Camusa uczyń mottem rozważań na temat roli buntu w działaniach wybranych tekstów kultury.


Więcej zszywek z tablicy

KREMY DO CIAST I TO...

Krem   cytrynowy 
Składniki...
SKŁADNIKI:

( tortownica 20...
make up
renb

renb

Dodane 26.11 o 7:04
Obserwuj
Krem   cytrynowy 
Składniki:

2 jajka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru (u mnie szklanka = 250 ml)
80 g schłodzonego masła
Sok i skórka otarta z 2 cytryn
Wykonanie:
Cytryny sparzyłam, wyszorowałam i otarłam z nich skórkę. Następnie wycisnęłam sok. Dwa jajka i 2 żółtka rozmąciłam, dałam do garnka, dodałam cukier i rózgą cały czas mieszałam (na małym ogniu).
Można zrobić to też nad parą (tak jak np. rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej). Ten sposób jest pewniejszy niż przygotowywanie w garnku. Szczególnie dla osób początkujących.
Następnie dodałam sok z cytryny, skórkę, masło i mieszałam do zagotowania zgęstnienia kremu.
Krem można przechowywać w lodówce przez ok. 14 dni (przelewamy go do wyparzonego słoiczka).
Z podanych proporcji wychodzi ok. 300 ml kremu.

Krem cytrynowy

Składniki:

2 jajka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru (u mnie szklanka = 250 ml)
80 g schłodzonego masła
Sok i skórka otarta z 2 cytryn
Wykonanie:
Cytryny sparzyłam, wyszorowałam i otarłam z nich skórkę. Następnie wycisnęłam sok. Dwa jajka i 2 żółtka rozmąciłam, dałam do garnka, dodałam cukier i rózgą cały czas mieszałam (na małym ogniu).
Można zrobić to też nad parą (tak jak np. rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej). Ten sposób jest pewniejszy niż przygotowywanie w garnku. Szczególnie dla osób początkujących.
Następnie dodałam sok z cytryny, skórkę, masło i mieszałam do zagotowania zgęstnienia kremu.
Krem można przechowywać w lodówce przez ok. 14 dni (przelewamy go do wyparzonego słoiczka).
Z podanych proporcji wychodzi ok. 300 ml kremu.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: