bettypasja

bettypasja

Dodane 17.05 o 13:04
Obserwuj
Krem  z cukinii z bazylią i pulpecikami

 

2 cukinie średniej wielkości

4 nieduże ziemniaki

1 marchewka

750 ml bulionu warzywnego

pół pęczka bazylii (same listki)

1 łyżeczka soku z cytryny

sól morska

pieprz czarny

1/4 szklanki słodkiej śmietanki

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy

Pulpeciki:

400 gram mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

4 łyżki mleka

1 ząbek czosnku

Sól, pieprz

 

Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę. Cukinie myjemy kroimy w kostkę . Marchewkę obieramy kroimy w kostkę.  W garnku podgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej przez chwilę posiekany ząbek czosnku. Dodajemy ziemniaki i marchewkę przesmażamy wszystko 2  minuty. Do garnka wlewamy bulion i gotujemy wszystko 15 minut, następnie dodajemy cukinie i sok z cytryny i gotujemy kolejne 10 minut. Do zupy dodajemy bazylię i wszystko starannie blendujemy. Do zupy wlewamy śmietankę – doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 5 minut.

Do miski wkładamy mięso – robimy po środku wgłębienie do którego wsypujemy bułkę tartą i wlewamy mleko. Następnie wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wyrabiamy mięso. Mięso doprawiamy solą i pieprzem wyrabiamy raz jeszcze. Wilgotnymi dłońmi formujemy niezbyt duże pulpeciki i smażymy je na złoty kolor na patelni (po 4-6 minut z każdej strony) . Usmażone pulpeciki odsączamy na ręczniku papierowym.

Zupę nalewamy do miseczek do każdej nakładamy porcję pulpecików i dekorujemy bazylią, serwujemy od razu, smacznego

Krem z cukinii z bazylią i pulpecikami




2 cukinie średniej wielkości

4 nieduże ziemniaki

1 marchewka

750 ml bulionu warzywnego

pół pęczka bazylii (same listki)

1 łyżeczka soku z cytryny

sól morska

pieprz czarny

1/4 szklanki słodkiej śmietanki

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy

Pulpeciki:

400 gram mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

4 łyżki mleka

1 ząbek czosnku

Sól, pieprz



Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę. Cukinie myjemy kroimy w kostkę . Marchewkę obieramy kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej przez chwilę posiekany ząbek czosnku. Dodajemy ziemniaki i marchewkę przesmażamy wszystko 2 minuty. Do garnka wlewamy bulion i gotujemy wszystko 15 minut, następnie dodajemy cukinie i sok z cytryny i gotujemy kolejne 10 minut. Do zupy dodajemy bazylię i wszystko starannie blendujemy. Do zupy wlewamy śmietankę – doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 5 minut.

Do miski wkładamy mięso – robimy po środku wgłębienie do którego wsypujemy bułkę tartą i wlewamy mleko. Następnie wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wyrabiamy mięso. Mięso doprawiamy solą i pieprzem wyrabiamy raz jeszcze. Wilgotnymi dłońmi formujemy niezbyt duże pulpeciki i smażymy je na złoty kolor na patelni (po 4-6 minut z każdej strony) . Usmażone pulpeciki odsączamy na ręczniku papierowym.

Zupę nalewamy do miseczek do każdej nakładamy porcję pulpecików i dekorujemy bazylią, serwujemy od razu, smacznego

Zszywka przypięta także na tablicach:
Przepisy na małe co nieco nowe
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają:

DO GÓRY