Jakim słownictwem posługuje się obecne pokolenie?


Więcej zszywek z tablicy

przepisy

Jaka Sałatka Na Święta? TOP...
Szybkie Przekąski z Ciasta ...
Widowiskowe Przekąski na Św...
Kurczak w Sosie: TOP 15 Pys...
Pasta Jajeczna: TOP 12 Ciek...
Domowe Drożdżówki: TOP 15 P...
Jak Upiec Pyszny Chleb: TOP...
Domowe Drożdżówki: TOP 12 W...
Bułeczki jogurtowe 45 dkg m...
Miodowe pancakes
Torciki kokosowo-malinowe
Torcik ORBITA Składniki na ...
kremowa tarta truskawkowa b...
Rafaello 1 litr mleka 3 łyż...
Najsmaczniejsza pavlova z j...
Ciasto "Wiśniowa panie...
Ciasto "Bananowa chmur...
Deser mascarpone z owocami ...
Bananowe placuszki śniadaniowe
Placuszki z cukinii na słodko
  Składniki: 1 1/3 szklanki...
Tarta malinowa kostka
Jogurtowy deser na zimno (b...
Ciasto Kinder Bueno (bez pi...
Krem angielski 500 ml mleka...
Składniki na deser z mascar...
wiola0193

wiola0193 od jarecka

Dodane 2.05 o 19:44
Obserwuj
Krem angielski 500 ml mleka, 125 g drobnego cukru, 1 laska wanilii przecięta wzdłuż, 6 żółtek. Wykonanie: Do rondla wlać mleko, dodać dwie trzecie cukru i laskę wanilii, na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie roztrzepujemy w misce żółtka z resztą cukru, do uzyskania konsystencji rzadkiego kremu. Gotujące się mleko wlewamy do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką; wlewamy z powrotem do rondla. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką lub szpatułą, aż krem będzie ją oblepiał. Kiedy przejedziemy palcem, powinien się całkiem zmywać. Natychmiast zdejmujemy z ognia. Jeśli nie podajemy go na ciepło, przelewamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia. Od czasu do czasu mieszamy, żeby nie powstał kożuch. Kiedy będzie zimny przecedzamy przez sito. Krem można przechowywać w zamkniętym naczyniu w lodówce do 3 dni.

Krem angielski 500 ml mleka, 125 g drobnego cukru,

1 laska wanilii przecięta wzdłuż, 6 żółtek. Wykonanie: Do rondla wlać mleko, dodać dwie trzecie cukru i laskę wanilii, na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie roztrzepujemy w misce żółtka z resztą cukru, do uzyskania konsystencji rzadkiego kremu. Gotujące się mleko wlewamy do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką; wlewamy z powrotem do rondla. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką lub szpatułą, aż krem będzie ją oblepiał. Kiedy przejedziemy palcem, powinien się całkiem zmywać. Natychmiast zdejmujemy z ognia. Jeśli nie podajemy go na ciepło, przelewamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia. Od czasu do czasu mieszamy, żeby nie powstał kożuch. Kiedy będzie zimny przecedzamy przez sito. Krem można przechowywać w zamkniętym naczyniu w lodówce do 3 dni.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: