Już 10.07.2020 o 20:00 pierwszy live sprzedażowy. Zapisz się tutaj i wykorzystaj super okazje!

Więcej zszywek z tablicy

Deser

Tiramisu

    Mascarpone - ...
Jaglanka z bananem i masłem...
Mus czekoladowy z awokado

...
Ananasy w cieście

    mąka...
Owsianka z kawą zbożową



...
Pyszny mus z białej czekola...
Deser czereśniowy na skos 
...
Szybki deser z malinami 

 ...
Porzeczkowe lody z sosem ba...
Przezroczysty deser arbuzow...
Klasyczna waniliowa Panna C...
Creme patissiere 

Creme pa...
Jak zrobić lody z zielonej ...
Jak zrobić lody bez maszynk...
Lody z truskawkami
Jak zrob...
Jak zrobić lody domowym spo...
Jak zrobić lody z jajek?

T...
Lody malinowe bez maszyny

...
TRUSKAWKOWA OWSIANKA

Skład...
Domowa biała czekolada z ka...
Orzeźwiający mus.

- 4 kiwi...
Domowe żelki

Żelki z soku ...
Kogel mogel z musem truskaw...
Krem budyniowy pyszny i pus...
Czekoladowy krem na bazie ś...
Krem maślany na bezie szwaj...
kawka1

kawka1

Dodane 27.04 o 20:39
Obserwuj
Krem maślany na bezie szwajcarskiej

6 białek
350 g cukru
460 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki ulubionego ekstraktu, np. waniliowego
barwnik spożywczy, kolor dowolny
Wykonanie:
W metalowej misce umieszczamy białka i cukier. Miskę umieszczamy na rondelku z wrzącą wodą (gotujemy wodę na małym ogniu). Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy całość, aż cukier się rozpuści. Białka będą gotowe w chwili, gdy nie wyczujemy już między palcami cukru.
Wyłączamy palnik i odkładamy miskę na blat. Zanim zabierzemy się za ubijanie odczekajmy parę minut, aby białka lekko przestygły (ok 5 minut). Jeśli chcemy mieć pewność, że białka nie będą za ciepłe możemy włożyć miskę do dużego garnka z zimną wodą. Ta metoda niestety możliwa jest wyłącznie przy użyciu ręcznego miksera.
Mikserem, zaczynając od wolnych i stopniowo zwiększając obroty, ubijamy białka przez ok 12-15 min. Gotowa masa będzie gęsta i zimna.
Jeśli posiadamy mikser planetarny, to zmieniamy końcówkę ubijającą na mieszającą. Jeśli mamy mikser ręczny, to zmniejszamy obroty.
Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy małe kawałki miękkiego masła. Po chwili masa będzie wyglądała na zwarzoną, ale tak ma być! Miksujemy dalej, aż krem ponownie zgęstnieje (ok 5 min).
Do gotowego kremu dodajemy ekstrakt i stopniowo, w małej ilości, barwnik spożywczy. Miksujemy całość do momentu połączenia się składników i uzyskania odpowiedniego koloru.
W mikserze planetarnym gotowa masa będzie ‘mlaskała’ o ścianki miksera. Przy użyciu ręcznego miksera ten efekt nie będzie aż tak widoczny, ale ławo rozpoznać kiedy krem jest już gotowy.
 
Uwagi:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka mogą być wyciągnięte prosto z lodówki.
Ilość kremu wystarczy na udekorowanie tortu o śr 22cm. Na zwykłe obłożenie tortu – tynk, wystarczy krem z mniejszej ilości (z 4 białek).
Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min 3 godz.). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, to krem może nam popękać.
Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 5 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
Krem maślany na bezie szwajcarskiej możemy przechowywać w lodówce. Przed ponownym użyciem trzeba go wcześniej wyciągnąć, aby zmiękł. Polecam go również krótko zmikso...

Krem maślany na bezie szwajcarskiej


6 białek
350 g cukru
460 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki ulubionego ekstraktu, np. waniliowego
barwnik spożywczy, kolor dowolny
Wykonanie:
W metalowej misce umieszczamy białka i cukier. Miskę umieszczamy na rondelku z wrzącą wodą (gotujemy wodę na małym ogniu). Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy całość, aż cukier się rozpuści. Białka będą gotowe w chwili, gdy nie wyczujemy już między palcami cukru.
Wyłączamy palnik i odkładamy miskę na blat. Zanim zabierzemy się za ubijanie odczekajmy parę minut, aby białka lekko przestygły (ok 5 minut). Jeśli chcemy mieć pewność, że białka nie będą za ciepłe możemy włożyć miskę do dużego garnka z zimną wodą. Ta metoda niestety możliwa jest wyłącznie przy użyciu ręcznego miksera.
Mikserem, zaczynając od wolnych i stopniowo zwiększając obroty, ubijamy białka przez ok 12-15 min. Gotowa masa będzie gęsta i zimna.
Jeśli posiadamy mikser planetarny, to zmieniamy końcówkę ubijającą na mieszającą. Jeśli mamy mikser ręczny, to zmniejszamy obroty.
Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy małe kawałki miękkiego masła. Po chwili masa będzie wyglądała na zwarzoną, ale tak ma być! Miksujemy dalej, aż krem ponownie zgęstnieje (ok 5 min).
Do gotowego kremu dodajemy ekstrakt i stopniowo, w małej ilości, barwnik spożywczy. Miksujemy całość do momentu połączenia się składników i uzyskania odpowiedniego koloru.
W mikserze planetarnym gotowa masa będzie ‘mlaskała’ o ścianki miksera. Przy użyciu ręcznego miksera ten efekt nie będzie aż tak widoczny, ale ławo rozpoznać kiedy krem jest już gotowy.

Uwagi:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka mogą być wyciągnięte prosto z lodówki.
Ilość kremu wystarczy na udekorowanie tortu o śr 22cm. Na zwykłe obłożenie tortu – tynk, wystarczy krem z mniejszej ilości (z 4 białek).
Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min 3 godz.). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, to krem może nam popękać.
Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 5 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
Krem maślany na bezie szwajcarskiej możemy przechowywać w lodówce. Przed ponownym użyciem trzeba go wcześniej wyciągnąć, aby zmiękł. Polecam go również krótko zmikso...

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
kamilatoja
klaudeczka_1996
owieczka126p
xemerius
badlife
ona1986r
andzia47
Kamila2988
kamo9966
natusia012k

oraz 5 innych użytkowników

Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY