Krem pomidorowo-ryżowy z czosnkowymi pulpetami
Składniki na 3L garnek:
2 udka drobiowe
3 marchewki
2 pietruszki
10 cm pora
plaster selera
kilka ziaren pieprzu czarnego
kilka ziaren ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
100-120 g ryżu
garść natki pietruszki
2 puszki pomidorów
4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
100 ml śmietanki do zup
sól, pieprz
Pulpety:
500 g mięsa mielonego (wieprzowego, wołowego lub drobiowego)
4 ząbki czosnku
duża szczypta natki pietruszki
1 jajo
3-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
olej do smażenia
1. Z udek i włoszczyzny (marchewki, pietruszki, selera, pora) gotujemy wywar. Dodajemy także liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego. Kiedy mięso i warzywa są już miękkie, wyciągamy je z zupy i dodajemy ryż, 1-2 marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy znowu do zupy.
2. W czasie gotowania zupy przygotowujemy pulpety: mięso, zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę pietruszki, jajo, bułkę tartą, sól i pieprz mieszamy. Formułujemy małe kuleczki i smażymy na rumiano.
3. Kiedy ryż jest miękki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone pomidory z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują. Wrzucamy pulpety. Dodajemy koncentrat pomidorowy i zahartowaną odrobiną zupy śmietanę. Zagotowujemy.
Smacznego :)
Użytkownicy także przypinają: