Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

Krokiety z kalafiora i czos...
przyprawy
Pyszny zdrowy OBIAD!!! Bądź...
Ciasto marchewkowe z kremem...
domowe i pyszne nachos SKŁA...
Ciastka owsiane z czekoladą...
How to spice up your hot ch...
Frytki z piekarnika "f...
Domowy Twister jak z KFC
Sk...
Włoski kociołek błyskawiczn...
Domowe pianki marshmallows
...
Kurczak jak z KFC

Składnik...
...
Serowe zapiekanki
Banana "ice-cream"...
jak dobierać przyprawy i zi...
Pożywne śniadanie
Orzeźwiający mus.
- 4 kiwi
...
Zapiekanka ze szpinakiem mo...
Nie wiem czy piliście.. Ale...
mw. czekoladowe miseczki
pingwinki podano ;)
mmm.... :P
patrzcie przepis...
mw.
woda + cytryna + ogórek + m...
Lemoniada z arbuza

składni...
KAWpala199

KAWpala199 od MaJe_CzKa222

Dodane 1.12 o 13:01
Obserwuj
Krokiety z kalafiora i czosnkowy sos aïoli Krokiety z kalafiora i ziemniaków z serem przepis z Donna Hay Magazine październik/listopad 2012 wychodzi 10 sporych krokietów 250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych 200 g kalafiora, podzielonego na różyczki 11/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej 1 żółtko 1 łyżka oliwy 1 szklanka (80 g) parmezanu, drobno startego 1/2 szklanki (60 g) mozzarelli do pizzy, startej sól i pieprz, do smaku do panierowania: 2 jajka, roztrzepane 1/3 szklanki mąki 2/3 szklanki bułki tartej lub panko dodatkowo: olej do smażenia Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wyjmij je na sitko, a do tej samej wody włóż różyczki kalafiora i gotuj je 2-3 minuty (mają zostać jędrne), następnie odcedź. Gdy przestygną (można je ugotować dzień wcześniej lub zużyć resztki z obiadu) rozgnieć ziemniaki na purée, kalafiora posiekaj drobno. Ziemniaki i posiekanego kalafiora włóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami – natką, żółtkiem, oliwą i obydwoma serami. Posól i dodaj pieprzu do smaku. Uformuj podłużne krokiety. Użyj miarki np. 1/4 szklanki, żeby były równej wielkości. Obtocz każdy w mące, jajku i na koniec w bułce tartej. Rozgrzej sporą ilość oleju – idelana byłaby tu frytkownica, ale głęboka, nieduża (bo zużyjesz mniej oleju) patelnia też się sprawdzi. Smaż krokiety partiami, jeśli robisz to na patelni, obracając je, żeby przyrumieniły się równomiernie ze wszystkich stron. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy. Podawaj z sosem aïoli. *** Sos aïoli z pieczonym czosnkiem źródło j.w. 5 upieczonych ząbków czosnku 1/2 szklanki majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól, do smaku Nieobrane ząbki czosnku można umieścić w małym żaroodpornym naczyniu, lekko skropić oliwą i zapiec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C. Można też dorzucić całe główki z obciętym czubkiem, do piekącego się akurat mięsa lub warzyw. Upieczony czosnek wyciśnij z łupinek i rozgnieć widelcem lub, jeśli zależy ci na idelanie gładkim sosie, przetrzyj przez sitko. Wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny. Posól do smaku.

Krokiety z kalafiora i czosnkowy sos aïoli Krokiety

z kalafiora i ziemniaków z serem przepis z Donna Hay Magazine październik/listopad 2012 wychodzi 10 sporych krokietów 250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych 200 g kalafiora, podzielonego na różyczki 11/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej 1 żółtko 1 łyżka oliwy 1 szklanka (80 g) parmezanu, drobno startego 1/2 szklanki (60 g) mozzarelli do pizzy, startej sól i pieprz, do smaku do panierowania: 2 jajka, roztrzepane 1/3 szklanki mąki 2/3 szklanki bułki tartej lub panko dodatkowo: olej do smażenia Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wyjmij je na sitko, a do tej samej wody włóż różyczki kalafiora i gotuj je 2-3 minuty (mają zostać jędrne), następnie odcedź. Gdy przestygną (można je ugotować dzień wcześniej lub zużyć resztki z obiadu) rozgnieć ziemniaki na purée, kalafiora posiekaj drobno. Ziemniaki i posiekanego kalafiora włóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami – natką, żółtkiem, oliwą i obydwoma serami. Posól i dodaj pieprzu do smaku. Uformuj podłużne krokiety. Użyj miarki np. 1/4 szklanki, żeby były równej wielkości. Obtocz każdy w mące, jajku i na koniec w bułce tartej. Rozgrzej sporą ilość oleju – idelana byłaby tu frytkownica, ale głęboka, nieduża (bo zużyjesz mniej oleju) patelnia też się sprawdzi. Smaż krokiety partiami, jeśli robisz to na patelni, obracając je, żeby przyrumieniły się równomiernie ze wszystkich stron. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy. Podawaj z sosem aïoli. *** Sos aïoli z pieczonym czosnkiem źródło j.w. 5 upieczonych ząbków czosnku 1/2 szklanki majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól, do smaku Nieobrane ząbki czosnku można umieścić w małym żaroodpornym naczyniu, lekko skropić oliwą i zapiec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C. Można też dorzucić całe główki z obciętym czubkiem, do piekącego się akurat mięsa lub warzyw. Upieczony czosnek wyciśnij z łupinek i rozgnieć widelcem lub, jeśli zależy ci na idelanie gładkim sosie, przetrzyj przez sitko. Wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny. Posól do smaku.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Pyszności dania na diecie kuchnia kuchnia +54 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: