Więcej zszywek z tablicy

Jedzonko

Chaczapuri Adżarskie. Bardz...
Bułeczki jogurtowe 45 dkg m...
Zupa tajska z makaronem ryż...
Krokiety z kalafiora i czos...
Kremowa salatka z brokulami...
Sałatka warstwowa z brokułe...
pasztet z kurczaka Składnik...
Wielkanocne jajka w szynce ...
Krokiety ziemniaczane z ser...
chipsy serowo-czosnkowe z t...
Tortille-przekąska idealna ...
Karkówka duszona w kapuście...
Przepis na makaron z krewet...
Sałatka z kaszą bulgur i ku...
Szynka pieczona w niskiej t...
Zapiekane bułki z farszem
Makaron z Wloska kielbasa -...
Karkówka w sosie mascarpone
Roladki z karkówki z wędzon...
Pieczarki zapiekane w balsa...
Nalewka kawowa: Składniki 0...
TARTA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ...
Szakszuka
Wołowina duszona z grzybami...
Zupa brokułowa Składniki 4 ...
Ta marynowana cytryna przei...
robin9

robin9

Dodane 13.04 o 16:36
Obserwuj
Krokiety z kalafiora i czosnkowy sos aïoli 250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych 200 g kalafiora, podzielonego na różyczki 11/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej 1 żółtko 1 łyżka oliwy 1 szklanka (80 g) parmezanu, drobno startego 1/2 szklanki (60 g) mozzarelli do pizzy, startej sól i pieprz, do smaku do panierowania: 2 jajka, roztrzepane 1/3 szklanki mąki 2/3 szklanki bułki tartej lub panko dodatkowo: olej do smażenia Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wyjmij je na sitko, a do tej samej wody włóż różyczki kalafiora i gotuj je 2-3 minuty (mają zostać jędrne), następnie odcedź. Gdy przestygną (można je ugotować dzień wcześniej lub zużyć resztki z obiadu) rozgnieć ziemniaki na purée, kalafiora posiekaj drobno. Ziemniaki i posiekanego kalafiora włóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami – natką, żółtkiem, oliwą i obydwoma serami. Posól i dodaj pieprzu do smaku. Uformuj podłużne krokiety. Użyj miarki np. 1/4 szklanki, żeby były równej wielkości. Obtocz każdy w mące, jajku i na koniec w bułce tartej. Rozgrzej sporą ilość oleju – idelana byłaby tu frytkownica, ale głęboka, nieduża (bo zużyjesz mniej oleju) patelnia też się sprawdzi. Smaż krokiety partiami, jeśli robisz to na patelni, obracając je, żeby przyrumieniły się równomiernie ze wszystkich stron. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy. Podawaj z sosem aïoli: 5 upieczonych ząbków czosnku 1/2 szklanki majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól, do smaku Nieobrane ząbki czosnku można umieścić w małym żaroodpornym naczyniu, lekko skropić oliwą i zapiec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C. Można też dorzucić całe główki z obciętym czubkiem, do piekącego się akurat mięsa lub warzyw. Upieczony czosnek wyciśnij z łupinek i rozgnieć widelcem lub, jeśli zależy ci na idelanie gładkim sosie, przetrzyj przez sitko. Wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny. Posól do smaku.

Krokiety z kalafiora i czosnkowy sos aïoli 250 g ziemniaków,

obranych i pokrojonych 200 g kalafiora, podzielonego na różyczki 11/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej 1 żółtko 1 łyżka oliwy 1 szklanka (80 g) parmezanu, drobno startego 1/2 szklanki (60 g) mozzarelli do pizzy, startej sól i pieprz, do smaku do panierowania: 2 jajka, roztrzepane 1/3 szklanki mąki 2/3 szklanki bułki tartej lub panko dodatkowo: olej do smażenia Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wyjmij je na sitko, a do tej samej wody włóż różyczki kalafiora i gotuj je 2-3 minuty (mają zostać jędrne), następnie odcedź. Gdy przestygną (można je ugotować dzień wcześniej lub zużyć resztki z obiadu) rozgnieć ziemniaki na purée, kalafiora posiekaj drobno. Ziemniaki i posiekanego kalafiora włóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami – natką, żółtkiem, oliwą i obydwoma serami. Posól i dodaj pieprzu do smaku. Uformuj podłużne krokiety. Użyj miarki np. 1/4 szklanki, żeby były równej wielkości. Obtocz każdy w mące, jajku i na koniec w bułce tartej. Rozgrzej sporą ilość oleju – idelana byłaby tu frytkownica, ale głęboka, nieduża (bo zużyjesz mniej oleju) patelnia też się sprawdzi. Smaż krokiety partiami, jeśli robisz to na patelni, obracając je, żeby przyrumieniły się równomiernie ze wszystkich stron. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy. Podawaj z sosem aïoli: 5 upieczonych ząbków czosnku 1/2 szklanki majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól, do smaku Nieobrane ząbki czosnku można umieścić w małym żaroodpornym naczyniu, lekko skropić oliwą i zapiec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C. Można też dorzucić całe główki z obciętym czubkiem, do piekącego się akurat mięsa lub warzyw. Upieczony czosnek wyciśnij z łupinek i rozgnieć widelcem lub, jeśli zależy ci na idelanie gładkim sosie, przetrzyj przez sitko. Wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny. Posól do smaku.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: