Więcej zszywek z tablicy

mniam

Kotlety Siekane z Piersi Ku...
Brakuje tylko 'orbit&#...
Kopytka-podstawowy przepis
Krokiety ziemniaczane chrup...
Sposób przygotowania 2 szkl...
Nalesniki BOUNTY w wersji FIT
Nalesniki BOUNTY w wersji FIT
Rolady z karkówki nadziane ...
Ciasto ferrero rocher bez p...
Makaron z pieczonym kurczak...
Kaszotto z indykiem, fasolk...
Składniki: 4 piersi z kurcz...
Babka zebra ;-)
Ciasto czekoladowe w 10 minut
***
Puchaty omlet serowo-warzywny
pulpeciki w sosie koperkowy...
Krokiety z kalafiora i czos...
Sernik z białą czekoladą i ...
KFC GF CHICKEN
KRÓWKA BEZ PIECZENIA W PÓŁ ...
Kurczakowa sałatka z pieroż...
Kurczak a`la pizza
VajolaVajola

VajolaVajola od MaJe_CzKa222

Dodane 19.07 o 20:29
Obserwuj
Krokiety z kalafiora i czosnkowy sos aïoli 250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych 200 g kalafiora, podzielonego na różyczki 11/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej 1 żółtko 1 łyżka oliwy 1 szklanka (80 g) parmezanu, drobno startego 1/2 szklanki (60 g) mozzarelli do pizzy, startej sól i pieprz, do smaku do panierowania: 2 jajka, roztrzepane 1/3 szklanki mąki 2/3 szklanki bułki tartej lub panko dodatkowo: olej do smażenia Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wyjmij je na sitko, a do tej samej wody włóż różyczki kalafiora i gotuj je 2-3 minuty (mają zostać jędrne), następnie odcedź. Gdy przestygną (można je ugotować dzień wcześniej lub zużyć resztki z obiadu) rozgnieć ziemniaki na purée, kalafiora posiekaj drobno. Ziemniaki i posiekanego kalafiora włóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami - natką, żółtkiem, oliwą i obydwoma serami. Posól i dodaj pieprzu do smaku. Uformuj podłużne krokiety. Użyj miarki np. 1/4 szklanki, żeby były równej wielkości. Obtocz każdy w mące, jajku i na koniec w bułce tartej. Rozgrzej sporą ilość oleju - idelana byłaby tu frytkownica, ale głęboka, nieduża (bo zużyjesz mniej oleju) patelnia też się sprawdzi. Smaż krokiety partiami, jeśli robisz to na patelni, obracając je, żeby przyrumieniły się równomiernie ze wszystkich stron. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy. Podawaj z sosem aïoli. *** Ten sos to skrócona i uproszczona wersja tradycyjnego aïoli, który robi się tak jak majonez, z żółtka i oliwy, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub chleba. Użycie gotowego, ale dobrego majonezu, przyspiesza proces przygotowania, a dodatek pieczonego czosnku (upiec można go wcześniej) spodoba się osobom , którym przeszkadza zapach czosnku surowego.

Krokiety z kalafiora i czosnkowy sos aïoli 250 g ziemniaków,

obranych i pokrojonych 200 g kalafiora, podzielonego na różyczki 11/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej 1 żółtko 1 łyżka oliwy 1 szklanka (80 g) parmezanu, drobno startego 1/2 szklanki (60 g) mozzarelli do pizzy, startej sól i pieprz, do smaku do panierowania: 2 jajka, roztrzepane 1/3 szklanki mąki 2/3 szklanki bułki tartej lub panko dodatkowo: olej do smażenia Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wyjmij je na sitko, a do tej samej wody włóż różyczki kalafiora i gotuj je 2-3 minuty (mają zostać jędrne), następnie odcedź. Gdy przestygną (można je ugotować dzień wcześniej lub zużyć resztki z obiadu) rozgnieć ziemniaki na purée, kalafiora posiekaj drobno. Ziemniaki i posiekanego kalafiora włóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami - natką, żółtkiem, oliwą i obydwoma serami. Posól i dodaj pieprzu do smaku. Uformuj podłużne krokiety. Użyj miarki np. 1/4 szklanki, żeby były równej wielkości. Obtocz każdy w mące, jajku i na koniec w bułce tartej. Rozgrzej sporą ilość oleju - idelana byłaby tu frytkownica, ale głęboka, nieduża (bo zużyjesz mniej oleju) patelnia też się sprawdzi. Smaż krokiety partiami, jeśli robisz to na patelni, obracając je, żeby przyrumieniły się równomiernie ze wszystkich stron. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy. Podawaj z sosem aïoli. *** Ten sos to skrócona i uproszczona wersja tradycyjnego aïoli, który robi się tak jak majonez, z żółtka i oliwy, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub chleba. Użycie gotowego, ale dobrego majonezu, przyspiesza proces przygotowania, a dodatek pieczonego czosnku (upiec można go wcześniej) spodoba się osobom , którym przeszkadza zapach czosnku surowego.

Zszywka przypięta także na tablicach:
jedzonko mniam Coś dobrego na pobudzenie apetytu. Na słono +3 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: