


KROLEWSKA SALATKA WARSTWOWA ok 20 dag selera konserwowego
(1 słoik) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka ananasa w syropie 1 średnia surowa marchewka (ok. 15 dag) 1 mały por 1 puszka czerwonej fasolki konserwowej 5 jajek 7 łyżek majonezu Sposób wykonania: Seler konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Por opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolkę osączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Białka zetrzeć osobno na tarce o dużych oczkach, a żółtka na tarce o małych oczkach.
W dużej przezroczystej salaterce układać przygotowane składniki w następującej kolejności: seler konserwowy, kukurydza, ananas, 3 łyżki majonezu, marchewka, por, czerwona fasolka, białko, 4 łyżki majonezu i na górę żółtka. Wierzch sałatki można udekorować zielonymi liśćmi pietruszki i pora. Gotową sałatkę włożyć na 24 godziny do lodówki. Smacznego.
PYCHA
Użytkownicy także przypinają:
Reklama:
DeZosia
Ja znam podobny przepis na sałatkę "warstwową", lecz zamiast selera, ananasa, marchwi i pora, daję czerwoną cebulę, smażonego kurczaka, sałatę pekińską, kukurydzę i ogórka konserwowego, a wszystko przekładam po środku ketchupem i majonezem. Składniki można dawać raz lub dwa razy, a wszystkie składniki kupować na oko. Choć ta wersja jest bardziej kaloryczna, bardzo ją lubię. Polecam!