„Syzyfowe prace” radosnym hymnem życia na przekór wszystkiemu


Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

Roladki z fetą i pomidorem ...
Krówka - pyszne karmelowe c...
Kotleciki z jajek i kaszy j...
Naleśniki z ryżem i jajeczn...
nalesniki z serem zapiekane...
czosnkowa sałatka z kurczak...
Brokuły z kurczakiem w cieś...
ZAPIEKANKA RYŻOWA W GYROSIE...
Ciasto francuskie z kurczak...
Kotleciki z piersi kurczaka...
Serek wiejski,banan,mleko +...
KOKTAJL FITNESS

Zdrowy, or...
CAŁONOCNA OWSIANKA BEZ GOTO...
JOGURT.

Całonocna owsianka...
Placuszki twarogowe z banan...
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI 

&qu...
1 banan, 10 truskawek lub 2...
Dojrzały banan + masło orze...
na 2 porcje:
2 mango
1/2 an...
Smażone banany
 Składniki (...
Smażone banany z cynamonem!...
KOKTAJL Z BANANA, KIWI I PO...
KOKTAJL BANANOWY !!
197KCAL...
Koktajle śniadaniowe .. Pij...
kotlety z kalafiora .  Skła...
Naleśniki kakaowe z masą ba...
scarlett123

scarlett123 od Aga0311

Dodane 20.10 o 21:45
Obserwuj
Krówka - pyszne karmelowe ciasto z kremem śmietanowym i masą krówkową :)

Składniki na karmelowy biszkopt:
- na karmel: pół szklanki cukru +  pół szklanki wody
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:
- 500 ml zimnej śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 śmietanfixy

Polewa
- 1 puszka masy kajmakowej
+ płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie
Na początku przygotowujemy karmel - na suchą patelnię wysypujemy pół szklanki cukru i podgrzewamy aż się rozpuści. Podczas rozpuszczania mieszamy od czasu do czasu i pod żadnym pozorem nie dotykamy karmelu (jest strasznie gorący i parzy :P) Kiedy już cukier rozpuści się na brązowy karmel o konsystencji miodu, dodajemy do niego pół szklanki wody i mieszamy tak aby karmel ładnie połączył się z wodą. Zdejmujemy patelnię z ognia. Różnica temperatur sprawi, że prawdopodobnie zrobią nam się gródki, ale spokojnie, za chwilę podczas mieszania i studzenia się rozpuszczą. W razie potrzeby można jeszcze chwilę delikatnie podgrzać karmel i zamieszać. Odstawiamy karmel do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy do niej cukier i dalej ubijamy. Na końcu dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Do tak powstałej puszystej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy wystudzony karmel i ponownie delikatnie mieszamy, żeby ciasto nam nie opadło.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy ok 25 cm. lub prostokątnej blaszki o podobnych wymiarach.
Pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Po wyjęciu ciasta z piekarnia, studzimy je i przekrawamy na pół.

Przygotowujemy krem - śmietankę ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania dodając do niej cukier puder, cukier waniliowy i śmietanfixy. 
Pierwszy blat ciasta pokrywamy kremem śmietanowym i przykrywamy drugim blatem.
Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową z puszki i obsypujemy płatkami migdałów.

Ciasto można wcinać od razu - jest miękkie i pyszne, ale jeśli jest taka możliwość proponuje włożyć je na parę godzin do lodówki - wtedy smakuje najlepiej :)

Krówka - pyszne karmelowe ciasto z kremem śmietanowym

i masą krówkową :)

Składniki na karmelowy biszkopt:
- na karmel: pół szklanki cukru + pół szklanki wody
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:
- 500 ml zimnej śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 śmietanfixy

Polewa
- 1 puszka masy kajmakowej
+ płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie
Na początku przygotowujemy karmel - na suchą patelnię wysypujemy pół szklanki cukru i podgrzewamy aż się rozpuści. Podczas rozpuszczania mieszamy od czasu do czasu i pod żadnym pozorem nie dotykamy karmelu (jest strasznie gorący i parzy :P) Kiedy już cukier rozpuści się na brązowy karmel o konsystencji miodu, dodajemy do niego pół szklanki wody i mieszamy tak aby karmel ładnie połączył się z wodą. Zdejmujemy patelnię z ognia. Różnica temperatur sprawi, że prawdopodobnie zrobią nam się gródki, ale spokojnie, za chwilę podczas mieszania i studzenia się rozpuszczą. W razie potrzeby można jeszcze chwilę delikatnie podgrzać karmel i zamieszać. Odstawiamy karmel do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy do niej cukier i dalej ubijamy. Na końcu dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Do tak powstałej puszystej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy wystudzony karmel i ponownie delikatnie mieszamy, żeby ciasto nam nie opadło.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy ok 25 cm. lub prostokątnej blaszki o podobnych wymiarach.
Pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Po wyjęciu ciasta z piekarnia, studzimy je i przekrawamy na pół.

Przygotowujemy krem - śmietankę ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania dodając do niej cukier puder, cukier waniliowy i śmietanfixy.
Pierwszy blat ciasta pokrywamy kremem śmietanowym i przykrywamy drugim blatem.
Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową z puszki i obsypujemy płatkami migdałów.

Ciasto można wcinać od razu - jest miękkie i pyszne, ale jeśli jest taka możliwość proponuje włożyć je na parę godzin do lodówki - wtedy smakuje najlepiej :)

Zgłoś naruszenie

Tajemnicza29

Robiłam nie raz pycha <3

 |  11.12 o 18:15  

a_little_me

mniaaamii <33

 |  3.10 o 19:02  

patelenka

ślinię się do monitora :D

 |  22.09 o 10:15  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: