Więcej zszywek ze źródła

smaker.pl

Cwibak Tortilla zapiekana placki z cukinii i sera fet... Mięso mielone po bułgarsku Łopatka wieprzowa pieczona ... Czekoladowy sernik na owsia... XXL Kartacze z mięsem Sałatka królewska z rodzynkami Makowiec z jabłkami
kawka1

kawka1

Dodane 6.03 o 18:20 z

smaker.pl

Obserwuj

Kruche babeczki z karmelem


"Przepyszne, kruche babeczki z nadzieniem karmelowym i orzechem włoskim"


250 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
125 g zimnego masła
szczypta soli
Karmel:
2 szklanki mleka
60 g cukru
łyżeczka wody
1 łyżka masła
40 g skrobi kukurydzianej
połówki orzechów włoskich do dekoracji

Składniki na ciasto zagnieść i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i ciastem wykleić małe foremki. Dzisiaj użyłam zwykłej foremki do muffinek. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

Orzechy włoskie uprażyć na patelni: orzechy wkładam na teflonową patelnię i podwyższam temperaturę i mieszając piekę, aż skórka zacznie pękać. Uważajcie, żeby nie przypalić. Orzechy wykładam na papier do pieczenia i chwilę chłodzę.

Wymieszać około 5 łyżek mleka ze skrobią ziemniaczaną. Trzeba zrobić to dość dokładnie, żeby uniknąć grudek. Mleko powinno być zimne. Do garnka o dość grubym dnie wsypać cukier ( 2 łyżki z czubem :-)) i wlać łyżeczkę wody. Zostawiamy, aby cukier się skarmelizowal. Nie mieszamy, tylko czekamy, aż cukier nabierze złocistej barwy. Wtedy dodajemy masło i mieszamy, dolewamy mleko. Mieszamy, aż karmel całkowicie rozpuści się w mleku. Dodajemy skrobię rozmieszaną w mleku i już nie gotujemy.

Kruche babeczki napelniamy nadzieniem karmelowym, w środek kładziemy połówkę orzecha włoskiego.

Polubili: miniopynio martuniax
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: