Więcej zszywek z tablicy

Jedzenie

Te bułeczki są po prostu ni...
Kruche ciasteczka z kawałka...
.Paella z kurczakiem, warzy...
ZAPIEKANKA RYŻOWA W GYROSIE...
.Chlebek imprezowy z kurcza...
Sałatki porady praktyczne w...
Zapiekane muszle z mozzarel...
piersi z kurczaka zawinięte...
Sernik czekoladowy z mascar...
Zapiekanka z cukinii w pomi...
Babeczki jogurtowe z malina...
Waniliowo-budyniowe placuszki
Puszysta pizza - najlepsze ...
ciekawe :)
Przez żołądek do serca! <...
Pyszne, lekkie, letnie grzy...
Lekki makaron z krewetkami ...
Sycąca i prosta hiszpańska ...
Letni szybki makaron z cuki...
Makaron z kurczakiem, suszo...
Chocolate chip cookies  
sł...
Chlebek imprezowy z kurczak...
...
Potrzebujesz tylko Skittles...
czokoladowe króliczki
Bardzo proste, a jakie pysz...
salacious

salacious od rodzynek2503

Dodane 13.09 o 18:46
Obserwuj
Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady (ok. 45 szt.)
* 250g masła lub margaryny 
* 300g cukru 
* 1 op.cukru wanilinowego 
* 2 roztrzepane jajka
* 6 łyżek mleka
* 450g mąki pszennej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 250g czekolady mlecznej

Do pieczenia: blacha wyłożona folią aluminiową

Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę w dużej misce. Dodać cukier wanilinowy, następnie stopniowo dodawać roztrzepane jajka i mleko. Ucierając dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dorzucić czekoladę pokrojoną w kostki 5x5 mm i dokładnie połączyć z ciastem, uważając żeby się nie ogrzało.
Formować kulki i układać na przygotowanej blasze w odstępach 4 cm (rosną podczas pieczenia). Na koniec porcje ciasta lekko spłaszczyć na grubość ok. 5 mm (można widelcem zrobić 'ząbki').
Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, do uzyskania złotego koloru :)
PYSZNE!!! :)))

Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady (ok.

45 szt.)
* 250g masła lub margaryny
* 300g cukru
* 1 op.cukru wanilinowego
* 2 roztrzepane jajka
* 6 łyżek mleka
* 450g mąki pszennej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 250g czekolady mlecznej

Do pieczenia: blacha wyłożona folią aluminiową

Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę w dużej misce. Dodać cukier wanilinowy, następnie stopniowo dodawać roztrzepane jajka i mleko. Ucierając dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dorzucić czekoladę pokrojoną w kostki 5x5 mm i dokładnie połączyć z ciastem, uważając żeby się nie ogrzało.
Formować kulki i układać na przygotowanej blasze w odstępach 4 cm (rosną podczas pieczenia). Na koniec porcje ciasta lekko spłaszczyć na grubość ok. 5 mm (można widelcem zrobić 'ząbki').
Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, do uzyskania złotego koloru :)
PYSZNE!!! :)))

Polubili: kopciu
Zszywka przypięta także na tablicach:
jEDZONKO Ulubione Przepisy Gotowanie +186 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

pines93

zrobiłam trochę inaczej, teraz już wyszły lepiej, tak jak ciasto kruche wygniotłam je rękami a składniki te same co tu są tylko że w innej kolejności. Polecam lepiej tak zrobić.

 |  6.10 o 23:20  

rodzynek2503

Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady (ok. 45 szt.) * 250g masła lub margaryny * 300g cukru * 1 op.cukru wanilinowego * 2 roztrzepane jajka * 6 łyżek mleka * 450g mąki pszennej * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 250g czekolady mlecznej Do pieczenia: blacha wyłożona folią aluminiową Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę w dużej misce. Dodać cukier wanilinowy, następnie stopniowo dodawać roztrzepane jajka i mleko. Ucierając dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dorzucić czekoladę pokrojoną w kostki 5x5 mm i dokładnie połączyć z ciastem, uważając żeby się nie ogrzało. Formować kulki i układać na przygotowanej blasze w odstępach 4 cm (rosną podczas pieczenia). Na koniec porcje ciasta lekko spłaszczyć na grubość ok. 5 mm (można widelcem zrobić 'ząbki'). Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, do uzyskania złotego koloru :)

 |  5.10 o 22:41   Pokaż odpowiedzi

Julka23v

Witam Mam ogromną prośbę ...;) nie mogę odczytać przepisu, a wygląda smakowicie i chciałabym wypróbować. Więc bardzo byłabym wdzięczna komuś kto pofatyguję się podać przepis,i z góry serdecznie dziękuje ;-)

 |  28.09 o 21:11  

rodzynek2503

aha, co do kalorii -> wiadomo, te ciasteczka na pewno nie będą dietetyczne, z niską zawartością kalorii, dlatego myślę, że większość z nas nie robi ich na co dzień, tylko co jakiś okres czasu lub okazje, więc myślę, że nie ma co przesadzać, poza tym kto chce, to zawsze może dodać mniej cukru, prawda? ;) podsumowując : WIĘKSZE ODLEGŁOŚCI POMIĘDZY CIASTECZKAMI NA BLASZE I KTO NIE PRZEPADA ZA BARDZO SŁODKIMI CIASTECZKAMI - DODAĆ MNIEJ CUKRU NIŻ W PRZEPISIE, JAK KTO WOLI :)) pozdrawiam i życzę udanych i pysznych wypieków! :)

 |  24.09 o 22:09  

rodzynek2503

pines93, a ciasto miałaś takie bardziej zwarte czy lejące się? bo musi wyjść zwarte, owszem, piekąc je zauważyłam, że może nie tyle się `rozpływają` lecz zwiększają i niektóre łączą ze sobą, więc postanowiłam, że w drugiej turze ciasteczek, na blasze zrobię większe odległości pomiędzy nimi, no i oczywiście mniejsze kuleczki :) co do słodkości, masz racje, dla mnie były ciut za słodkie, ale to dlatego, ponieważ na co dzień nie jem dużej ilości słodyczy, więc może dlatego, ponieważ zdaniem domowników były w sam raz :)

 |  24.09 o 22:08  

asieek7

moje wyszły bardziej biszkoptowe, niż kruche, ale i tak były pyszne :D

 |  21.09 o 11:39  

pines93

Mi wyszło ciasto, bo wszystko się połączyło.Podejrzewam,że za dużo masła/margaryny w przepisie (góra 1-2 łyżki nie kostkę OMG ile kalorii).Zmieniły trochę kolejność na tradycyjne ucieranie białka z cukrem itd. Ciasto było geste ale nakładałam łyżką nie rękami.Lepuj dodać cukier puder, nie trzeba będzie długo miksować. Czekolady też za dużo, wystarczy jedna tabliczka(chyba że jesteś maniakiem słodkości) i ja dałam gorzką zamiast mlecznej, a mimo to mój chłopak narzekał, że i tak za słodki ten wypiek.Kawałeczki czekolady opadły na dno,na tym zdjęciu chyba ktoś położył te kawałeczki w trakcie pieczenia na ciasteczka tak podejrzewam.Zamiast foli aluminiowej lepiej dać papier do pieczenia. Sorry, że mam tyle uwag. Może dodać łyżkę mąki ziemniaczanej to się lepiej ściśnie to ciasto. Jak to zrobiłaś Rodzynek2503, może coś podpowiesz, czy tobie też się tak rozpłynęły po blasze.

 |  20.09 o 13:53  

rodzynek2503

zależy, czy wyjmiesz wcześniej, czy trochę później, moje były chrupkie, ale na pewno nie `obrzydliwie twarde` :)

 |  18.09 o 15:33  

dorotka0121oreo

mmmm pycha wyszły!:)

 |  15.09 o 18:49  

Roksa35

u mnie wyszły miękkie w środku i chrupkie na zewnątrz :)

 |  15.09 o 17:35   Pokaż odpowiedzi
Zobacz więcej komentarzy

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają:

DO GÓRY