kawka1

kawka1

Dodane 7.10 o 21:27
Obserwuj
Kruche, i to bardzo, ciasto z budyniem i śliwkami



    mąka pszenna
    200g CIASTO:

    mąka kukurydziana
    100 g

    sól
    1/4 łyżeczki

    cukier
    5 łyżek

    masło
    150 g

    jajko
    1

    budyń waniliowy
    2 op. BUDYŃ:

    cukier
    5 łyżek

    sól
    1 szczypta

    esencja waniliowa
    1 łyżeczka

    mleko
    750 ml

    śliwki
    ok. 600 gram

    mąka pszenna
    100g KRUSZONKA:

    mąka kukurydziana
    2 łyżki

    cukier
    100 g

    masło
    100 g

    wiórki kokosowe
    2 łyżki

    płatki migdałowe
    5 łyżek

CIASTO - mąki przesiałam, zmieszałam z solą i cukrem, dodałam zimne masło i roztarła palcami jak na kruszonkę. Gdy grudki tłuszczu nie były już wyczuwalne dodałam jajko i zagniotłam ciasto. 

Wylepiłam nim dno i boki (do połowy wysokości) tortownicy śr. 26 cm i odstawiłam do lodówki na min. 30 minut. Nagrzałam piekarnik do 160 st. C i wstawiłam tortownicę z ciastem wcześniej je nakłuwając widelcem. Piekłam ok. pół godziny aż ładnie się zezłociło. 

KRUSZONKA - sypkie składniki zmieszałam w misce, dodałam masło i roztarłam palcami aż tłuszcz połączył się z resztą. Odstawiłam do lodówki. 

MASA - w 1/2 szkl. zimnego mleka rozmieszałam proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowałam z dodatkiem cukru, soli i esencji. Energicznie mieszając wlałam do wrzącego mleka zimną zawiesinę i gotowałam jakieś 3 minutki. 

Na podpieczone wyłożyłam bardzo gęsty, gorący budyń. Na budyniu ułożyłam śliwki brzuszkami do dołu (moje były z zamrażarki, ale mogą być świeże byle bez pestek). Wierzch posypałam grubą warstwą kruszonki i wstawiłam formę z powrotem do piekarnika. Piekłam całość jeszcze ok. 45 minut. 

Ciasto przed pokrojeniem trzeba dobrze wystudzić bo inaczej budyń może wypłynąć. Najlepiej upiec je dzień wcześniej. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

Kruche, i to bardzo, ciasto z budyniem i śliwkami




mąka pszenna
200g CIASTO:

mąka kukurydziana
100 g

sól
1/4 łyżeczki

cukier
5 łyżek

masło
150 g

jajko
1

budyń waniliowy
2 op. BUDYŃ:

cukier
5 łyżek

sól
1 szczypta

esencja waniliowa
1 łyżeczka

mleko
750 ml

śliwki
ok. 600 gram

mąka pszenna
100g KRUSZONKA:

mąka kukurydziana
2 łyżki

cukier
100 g

masło
100 g

wiórki kokosowe
2 łyżki

płatki migdałowe
5 łyżek

CIASTO - mąki przesiałam, zmieszałam z solą i cukrem, dodałam zimne masło i roztarła palcami jak na kruszonkę. Gdy grudki tłuszczu nie były już wyczuwalne dodałam jajko i zagniotłam ciasto.

Wylepiłam nim dno i boki (do połowy wysokości) tortownicy śr. 26 cm i odstawiłam do lodówki na min. 30 minut. Nagrzałam piekarnik do 160 st. C i wstawiłam tortownicę z ciastem wcześniej je nakłuwając widelcem. Piekłam ok. pół godziny aż ładnie się zezłociło.

KRUSZONKA - sypkie składniki zmieszałam w misce, dodałam masło i roztarłam palcami aż tłuszcz połączył się z resztą. Odstawiłam do lodówki.

MASA - w 1/2 szkl. zimnego mleka rozmieszałam proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowałam z dodatkiem cukru, soli i esencji. Energicznie mieszając wlałam do wrzącego mleka zimną zawiesinę i gotowałam jakieś 3 minutki.

Na podpieczone wyłożyłam bardzo gęsty, gorący budyń. Na budyniu ułożyłam śliwki brzuszkami do dołu (moje były z zamrażarki, ale mogą być świeże byle bez pestek). Wierzch posypałam grubą warstwą kruszonki i wstawiłam formę z powrotem do piekarnika. Piekłam całość jeszcze ok. 45 minut.

Ciasto przed pokrojeniem trzeba dobrze wystudzić bo inaczej budyń może wypłynąć. Najlepiej upiec je dzień wcześniej. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

Polubili: kasia25193 724104
Zszywka przypięta także na tablicach:
...slodkosci i inne pysznosci...:) jedzenie
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: