Budżet państwa


Więcej zszywek z tablicy

food

szybka pizza z patelni -10 ...
slodkie szaszłyki :))
,,,
Orzechowa tarta jabłkowa z ...
SKŁADNIKI 200 g wiórek koko...
zakręcone bułeczki z nutelką
Muffinki o smaku kinder bue...
Zielone koktajle!
szybko, smacznie i zdrowo
misiowe ciasteczka
...
jadalna choinka:)
,,,
Rolada żyrafa z bananem

Sk...
Kruche różyczki:

200 g zim...
Pieczony zając
Składniki:
M...
diy, heart cookies, message...
diy, cupcakes roses, decora...
Składniki: Pół kostki drożd...
Ciasteczka jeżyki
Ciasto drożdżowe inaczej :)
kwiatuszki w sam raz do jed...
Ozdobna
333
Brioche NUTELLA

Składniki:...
ciasto szpinakowe
solscha

solscha od karo80

Dodane 24.03 o 18:58
Obserwuj
Kruche różyczki:

200 g zimnego masła,
2,5 szklanki mąki (pół na pół pszennej i krupczatki),
3/4 szklanki cukru pudru,
3 żółtka,
szczypta soli

Mąkę z solą posiekać z masłem. Dodać cukier puder oraz żółtka i jeszcze raz wszystko posiekać. Szybko zagnieść ciasto i uformować kulę (jeżeli nie będzie się sklejać, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około pół godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować cienko (na około 3-4 mm). Wykrawać krążki jednakowej wielkości. Po cztery krążki układać tak, aby zachodziły na siebie, po czym zwinąć je w rulon (raczej luźny). Rulon przekroić w połowie na dwie części, uzyskując w ten sposób dwie różyczki (instrukcja obrazkowa tutaj ;)). Każdej różyczce rozchylić lekko płatki i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut, aż różyczki zarumienią się na brzegach. Upieczone ciastka można posypać cukrem pudrem.

Kruche różyczki:


200 g zimnego masła,
2,5 szklanki mąki (pół na pół pszennej i krupczatki),
3/4 szklanki cukru pudru,
3 żółtka,
szczypta soli

Mąkę z solą posiekać z masłem. Dodać cukier puder oraz żółtka i jeszcze raz wszystko posiekać. Szybko zagnieść ciasto i uformować kulę (jeżeli nie będzie się sklejać, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około pół godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować cienko (na około 3-4 mm). Wykrawać krążki jednakowej wielkości. Po cztery krążki układać tak, aby zachodziły na siebie, po czym zwinąć je w rulon (raczej luźny). Rulon przekroić w połowie na dwie części, uzyskując w ten sposób dwie różyczki (instrukcja obrazkowa tutaj ;)). Każdej różyczce rozchylić lekko płatki i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut, aż różyczki zarumienią się na brzegach. Upieczone ciastka można posypać cukrem pudrem.

Zgłoś naruszenie

ewa199904

Super pomysł:) Ile wychodzi tych różyczek z tego przepisu?

 |  22.07 o 21:41  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: