Kruche z jabłkami i brzoskwiniami
Ciasto:
50 dag mąki
1 szkalnka cukru
25 dag margaryny ( 1 kostka)
2 jajka całe
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Owoce:
1 kg jabłek ( u mnie papierówki)
1/2 kg brzoskwiń
cynamon
bułka tarta
: Makę przesiwamy na stolnice razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy z cukrem, duzym nożem siekamy razem z margaryną, robimy dołek, wbiajamy jajka oraz dokładamy śmietanę. Chłodnymi dłońmi zarabiamy szybko ciasto. Dzielimy na dwie czesci, każda owijamy w folię i wkładamy min na godzinę do lodówki
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plasterki, mieszamy z łyżeczką cynamonu. Brzoskiwnie myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blachę o wym. 33x22 cm wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tarta. Wierzch ciasta opruszamy bułką tartą. Wykładamy jabłka a na górę brzoskwinie. Z drugiej płowy ciasta ogrywamy małe kawałki i rzucamy a na owoce.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 min.
Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Użytkownicy także przypinają:
2
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.