kwiatka_platka

kwiatka_platka

Dodane 17.09 o 18:56
Obserwuj
#krucheciasto #sliwki
Ciasto ze śliwkami.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: forma 20/30 cm

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej np. typ 550 - około 300- 320 g
kostka masła - 200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 średnie jajko
1/3 szklanki cukru
do 1000 g śliwek - ważone przed wypestkowaniem
Potrzebujesz również: odrobinę mąki do podsypywania oraz cukru pudru do oprószenia ciasta po wyjęciu z pieca, stolnicę i wałek (opcjonalnie), papier do pieczenia 
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Forma na ciasto: 20/30 cm

W sporej misce umieść mąkę wymieszaną z proszkiem oraz cukrem. Dodaj też jajko i pokrojone w kawałki masło. Całość wyrabiaj na gładkie ciasto. Ja lubię wyrabiać ciasto dłońmi. Uformuj kulę, lekką ją spłaszcz i zawiń w folię lub umieść w woreczku. Odłóż do lodówki na 30 minut.
W trakcie chłodzenia ciasta umyj śliwki. Możesz użyć dowolnej, polskiej odmiany - ważne, by były to śliwki w których dobrze odchodzi pestka. Wypestkuj je a połówki śliwek pokrój jeszcze na 6 mniejszych kawałków.
Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na placek trochę większy niż forma (najlepiej na obsypaną mąką blacie lub stolnicy). Możesz też nie wałkować ciasta tylko kawałek po kawałku oblepiać nim dno formy. Placek przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (Aby było łatwiej formę można wysmarować od środka masłem a potem wyłożyć papierem do pieczenia. Papier przykleja się do masła i łatwiej się formuje). Ja nie używałam papieru do pieczenia. 
Na ciasto wyłóż kawałki śliwek. Wyrównaj powierzchnię. 
Resztą ciasta oblep od góry śliwki. Rwij kawałek po kawałku, lekko spłaszczaj i układaj obok siebie kawałki ciasta. Na koniec lekko wszystko uklep.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego 180 stopni góra/dół, lub 170 stopni z termoobiegiem. Piecz je 50 minut. Ciasto można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Jeszcze gorące ciasto nie jest stabilne i trudniej się je kroi. Po schłodzeniu w lodówce kroi się idealnie a śliwki i powstały sok świetnie łączą się z ciastem.

#krucheciasto #sliwki

Ciasto ze śliwkami.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: forma 20/30 cm

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej np. typ 550 - około 300- 320 g
kostka masła - 200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 średnie jajko
1/3 szklanki cukru
do 1000 g śliwek - ważone przed wypestkowaniem
Potrzebujesz również: odrobinę mąki do podsypywania oraz cukru pudru do oprószenia ciasta po wyjęciu z pieca, stolnicę i wałek (opcjonalnie), papier do pieczenia 
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Forma na ciasto: 20/30 cm

W sporej misce umieść mąkę wymieszaną z proszkiem oraz cukrem. Dodaj też jajko i pokrojone w kawałki masło. Całość wyrabiaj na gładkie ciasto. Ja lubię wyrabiać ciasto dłońmi. Uformuj kulę, lekką ją spłaszcz i zawiń w folię lub umieść w woreczku. Odłóż do lodówki na 30 minut.
W trakcie chłodzenia ciasta umyj śliwki. Możesz użyć dowolnej, polskiej odmiany - ważne, by były to śliwki w których dobrze odchodzi pestka. Wypestkuj je a połówki śliwek pokrój jeszcze na 6 mniejszych kawałków.
Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na placek trochę większy niż forma (najlepiej na obsypaną mąką blacie lub stolnicy). Możesz też nie wałkować ciasta tylko kawałek po kawałku oblepiać nim dno formy. Placek przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (Aby było łatwiej formę można wysmarować od środka masłem a potem wyłożyć papierem do pieczenia. Papier przykleja się do masła i łatwiej się formuje). Ja nie używałam papieru do pieczenia. 
Na ciasto wyłóż kawałki śliwek. Wyrównaj powierzchnię. 
Resztą ciasta oblep od góry śliwki. Rwij kawałek po kawałku, lekko spłaszczaj i układaj obok siebie kawałki ciasta. Na koniec lekko wszystko uklep.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego 180 stopni góra/dół, lub 170 stopni z termoobiegiem. Piecz je 50 minut. Ciasto można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Jeszcze gorące ciasto nie jest stabilne i trudniej się je kroi. Po schłodzeniu w lodówce kroi się idealnie a śliwki i powstały sok świetnie łączą się z ciastem.

Zszywka przypięta także na tablicach:
comida
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: