Wzorce osobowe, czy ludzie walczący z własnymi słabościami? Które postawy bohaterów literackich lepiej motywują cię do działania?


Więcej zszywek z tablicy

jedzonko;3

Kulki ryżowe z mięsem w pom...
Ciasto ala delicja – przepis
Likier Kokosowy

SKŁADNIKI:...
Delicja świąteczna.
Przepis...
KLIK W ZDJĘCIE I ZOBACZ PRZ...
Sernik straciatella – przep...
Składniki:

ciasto:
    250...
Pulpety z makaronem w sosie...
☺☺☺☺☺
noo kreatywność poziom HARD:D
...
Stromboli to rodzaj zawijan...
Rozgrzej piekarnik do 350 °...
Zapiekanka  Pomidorki kokta...
Smaczne robaczki :)
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z BAN...
Mleczna kanapka - milk slic...
pańska skórka
Składniki:
 *200ml (niepełn...
pomarańczki
Gumisiowe lody - przepis
 -...
5 min lody brzoskwiniowe; 1...
omm omm
jeszcze troche jeszcze troche
nalesniczki♥
*.*
maslo_

maslo_ od joannadalmata67

Dodane 11.12 o 22:03
Obserwuj

Kulki ryżowe z mięsem w pomidorowym sosie


Składniki:
Kulki ryżowe:
20 dag ryżu
50 dag mielonego mięsa
10 dag marchewki
10 dag pora
3 ząbki czosnku
2 jajka
ostra papryka w proszku
majeranek
tymianek
curry
pieprz biały
sól
Dodatkowo:
mąka pszenna
ok. 5 łyżek oleju
Pomidorowy sos:
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki śmietany 18%
ostra papryka w proszku
sól
pieprz

Sposób wykonania:
Ryż wrzucić do gotującej się osolonej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Następnie ostudzić. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por opukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w kostkę.
Do dużej miski przełożyć ostudzony ryż. Dodać mielone mięso, marchewkę, por, czosnek, surowe jajka, szczyptę ostrej papryki w proszku, majeranku, tymianku i curry. Przyprawić do smaku pieprzem białym i solą. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kulki (najlepiej partię mięsa ścisnąć w rękach, a potem uformować ładną kulkę) i obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić z każdej strony kulki ryżowe.
Do rondelka wlać ½ litra zimnej wody. Dodać przecier pomidorowy, śmietanę, szczyptę ostrej papryki w proszku, soli i pieprzu. Wszytko razem dokładnie wymieszać i wlać do usmażonych kulek ryżowych. Razem gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Z podanych składników wyjdzie około 18 kulek ryżowych. Podawać z dużą ilością dowolnej surówki.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: