

Kurczak w lekkim sosie brokułowym na bazie jogurtu
z odrobiną żółtego sera.
Składniki (3 porcje):
ok 200 g makaronu pełnoziarnistego (u mnie świderki z pszenicy durum)
3 średniej wielkości piersi z kurczaka
1 duży brokuł (500 g.)
1 duża cebula
150 g jogurtu greckiego/ naturalnego
30 g żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Brokuł gotujemy na parze bardzo lekko osypujemy go solą.
Cebulę kroimy w piórka, a pierś w kostkę.
Smażymy kurczaka z cebulą i doprawiamy. Mięso powinno "puścić wodę" więc nic się nie przypala bez użycia tłuszczu, gdy mocno odparowuje dolewamy odrobinę.
Brokuł siekamy,a w kubku mieszamy jogurt z kilkoma łyżkami wody z patelni.
Gdy kurczak już jest gotowy dodajemy jogurt, brokuły i starty ser, dokładnie mieszamy i wyłączamy ognień, nie ma potrzeby długo podgrzewać sosu.
W razie potrzeby doprawiamy i możemy nakładać na talerze.
Użytkownicy także przypinają:
Reklama: