Kurczak w sosie pomarańczowym po chińsku Składniki
Sos pomarańczowy: 100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego (u mnie z 2 pomarańczy) 100 ml wody 50 ml sosu sojowego 2 łyżki miodu 1 łyżka skrobi kukurydzianej ½ łyżeczki imbiru mielonego pieprz Kurczak: 500 g piersi z kurczaka 2 łyżki skrobi kukurydzianej 2 łyżki oleju sezamowego albo oliwy 2 łyżki nasion sezamu sól Sposób przygotowania: 1.Mięso umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę i przyprawić solą. Obtoczyć w skrobi kukurydzianej. 2.Oliwę rozgrzać na patelni, dodać pokrojonego kurczaka i smażyc na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku (po co nam zbędne kalorie). 3.W misce umieścić wszystkie składniki sosu pomarańczowego i dobrze wymieszać. Wylać na czystą patelnię, doprowadzić do zagotowania i dodać kurczaka. Gotować na małym ogniu ok. 5-7 min, aż sos zgęstnieje. 4.Gotowe danie posypać nasionami sezamu i podawać z ryżem.
Użytkownicy także przypinają: