Kurczak w sosie smietanowym...
Kurczak w sosie smietanowym Składniki :500g piersi z kurczaka
200g pieczarek
2 średnie cebule
300ml śmietany
200ml mleka
100g tartego sera żółtego
1 żółtko
4 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w średnią kostkę, podsmażamy około 10 minut na małym ogniu.
Po 10 minutach, do kurczaka dorzucamy posiekaną w kosteczkę cebulę, pokrojone w plasterki pieczarki i czosnek.
Całość smażymy razem kolejne 10 minut.
W miseczce mieszamy ze sobą śmietanę, mleko, żółtko i sól z pieprzem.
Wlewamy do podsmażonego mięsa z dodatkami, wrzucamy tarty ser żółty, dusimy całość jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje, na koniec dopiero wsypując natkę pietruszki.
Kurczak w sosie śmietanowym gotowy:)
Możecie do sosu dodać inne, ulubione przyprawy, urozmaicając jego smak.
Sos idealny do ryżu, czy kaszy, ale także podany z ziemniakami, będzie smakował wyśmienicie.
Użytkownicy także przypinają: