Obozowa codzienność jako czas trudnych doświadczeń egzystencjalnych - analiza opowiadania "Ludzie którzy szli" Tadeusza Borkowskiego


Więcej zszywek z tablicy

szamka

Obiad w 15 Minut – TOP 10 P...
Schab po bałkańsku
Składnik...
Gulasz wołowy
schab s sosie koperkowym
10 przepisów na zapiekanki.
Filet z kurczka w parmeezan...
Chłopski garnek po mojemu
Naleśniki Nadziane Szpinaki...
Indyk w sosie porowo-koperk...
Pulpety w sosie musztardowym
Papryka faszerowana po meks...
Pulpety Zapiekane w Sosie Ś...
Udka pieczone po amerykańsk...
Kurczak a`la pizza
Kotleciki mielone zapiekane...
Francuski gulasz z kurczaka...
pieczone ziemniaki z sosem
Gulasz z kurczaka z pieczar...
Krokiety ziemniaczane chrup...
Chłopski garnek po mojemu
Kurczak w sosie z białego w...
   Kurczak z ryżem po meksy...
Kurczak z makaronem i papryką
Placek po węgiersku z gulas...
Krokieciki w cieście francu...
Karkówka duszona w kapuście...
kwiatka_platka

kwiatka_platka

Dodane 7.05 o 19:37
Obserwuj
Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami.
Składniki:
2 filety z kurczaka, 250 g białych pieczarek, 130 ml białego wina wytrawnego, 200 ml słodkiej śmietanki, 1 średnia cebula, 3 ząbki czosnku, 1 płaska łyżka mąki pszennej, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, grubo mielony pieprz kolorowy, pieprz biały, sól

Dodatkowo
natka pietruszki

Przygotowanie:
Filety z kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż na pół i doprawiamy z każdej strony solą i kolorowym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka tak, aby był rumiany. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, a czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki.Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę i podsmażamy, do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i pieczarki. Podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Pieczarki doprawiamy do smaku solą, posypujemy mąką, mieszamy i zalewamy winem. Gotujemy kolejne 2 minuty.Dodajemy śmietankę, kurczaka układamy na pieczarkach, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-8 minut. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i jeśli jest taka potrzeba solą. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami.


Składniki:
2 filety z kurczaka, 250 g białych pieczarek, 130 ml białego wina wytrawnego, 200 ml słodkiej śmietanki, 1 średnia cebula, 3 ząbki czosnku, 1 płaska łyżka mąki pszennej, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, grubo mielony pieprz kolorowy, pieprz biały, sól

Dodatkowo
natka pietruszki

Przygotowanie:
Filety z kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż na pół i doprawiamy z każdej strony solą i kolorowym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka tak, aby był rumiany. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, a czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki.Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę i podsmażamy, do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i pieczarki. Podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Pieczarki doprawiamy do smaku solą, posypujemy mąką, mieszamy i zalewamy winem. Gotujemy kolejne 2 minuty.Dodajemy śmietankę, kurczaka układamy na pieczarkach, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-8 minut. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i jeśli jest taka potrzeba solą. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: