Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami.
Składniki:
2 filety z kurczaka, 250 g białych pieczarek, 130 ml białego wina wytrawnego, 200 ml słodkiej śmietanki, 1 średnia cebula, 3 ząbki czosnku, 1 płaska łyżka mąki pszennej, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, grubo mielony pieprz kolorowy, pieprz biały, sól
Dodatkowo
natka pietruszki
Przygotowanie:
Filety z kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż na pół i doprawiamy z każdej strony solą i kolorowym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka tak, aby był rumiany. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, a czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki.Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę i podsmażamy, do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i pieczarki. Podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Pieczarki doprawiamy do smaku solą, posypujemy mąką, mieszamy i zalewamy winem. Gotujemy kolejne 2 minuty.Dodajemy śmietankę, kurczaka układamy na pieczarkach, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-8 minut. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i jeśli jest taka potrzeba solą. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Polubili:
Leila87
agness555
klaudeczka_1996
klaya
Adriannaxs
malia_hale
martynakali
izka071
Avinka98
Misiek97
oraz 8 innych użytkowników
Użytkownicy także przypinają: