kurczak z sosem musztardowym Składniki: 3 - 4 (6 uncji)
bez kości bez skóry piersi z kurczaka Sól i świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku, drobno mielonego 1/4 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku, plus więcej do przybrania 1/2 łyżeczki suszona szałwia 1 łyżeczka miodu Wskazówki: Oliwa z oliwek podgrzej na dużej patelni na średnim ogniu. kurczaka z obu stron dopraw solą i pieprzem. Dodaj kurczaka na gorący olej na patelni i smaż 5 - 6 minut z każdej strony. Rozłóż go na talerzu, przykryj folią, aby był ciepły. Dodaj czosnek, pozostały olej z patelni i podgrzej 10 sekund, a następnie dodaj bulion z kurczaka, śmietanę, musztardę, tymianek i szałwię gotuj, stale mieszając, aż zgęstnieje lekko, około 1 - 2 minuty. Wymieszaj z miodem i (w razie potrzeby) dopraw lekko solą. Podawaj kurczaka z sosem na górze i z dekoracją z dodatkowymi liści tymianku w razie potrzeby.
Użytkownicy także przypinają: