Kurczak zapiekany pod pierzynką musztardową
Składniki:
podwójna pierś kurczaka
odrobina oliwy
1 białko
1 łyżka musztardy
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki masła
sól i pieprz
szczypior do podania
Kurczak zapiekany – przygotowanie
KROK 1:
Kurczaka oczyszczam z tłuszczyku i kroję na mniejsze kawałki.
KROK 2:
Do naczynia żaroodpornego wlewam odrobinę oliwy i układam mięso. Posypuję pieprzem i solą.
KROK 3:
Białko ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy będzie ubite, to dodaję bułkę tartą i musztardę. Miksuję.
KROK 4:
Tę musztardową pianę przekładam na kurczaka – tak rozsmarowuję.
KROK 5:
Na to kładę kawałeczki masła. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 30 minut (bez przykrycia).
KROK 6:
Szczypior kroję. Podaję ze szczypiorem i ewentualnie kleksem śmietany. Smacznego.
Polubili:
anusiek20
Użytkownicy także przypinają: