Więcej zszywek z tablicy

Alkohole

drink :)
SHOT MONTE

Składniki:
1/2 ...
SHOT NUTELLA

Składniki:
1/...
"ODCHUDZONE" DRIN...
WIŚNIÓWKA

Składniki:
400g ...
LIKIER KRÓWKOWY

Składniki:...
LIKIER CZEKOLADOWY (na bazi...
MAI TAI

Składniki:
30 ml j...
LOS ANGELES

Składniki:
wód...
PINK ROSE

Składniki:
sok g...
KWAS CHLEBOWY

Składniki:
3...
LIKIER KAHLUA

Składniki:(p...
BLUEBERRY HILL

Składniki:
...
BLOODY MARY (podstawowa)

S...
MANHATTAN

Składniki:
50 ml...
SINGAPORE SLING

Składniki:...
MARGARITA

Składniki:
40 ml...
WHITE RUSIAN

Składniki:
40...
SZARLOTKA

Składniki:
40 ml...
MIMOZA

Składniki:
75 ml sc...
WŚCIEKŁY PIES

Składniki:
3...
MOJITO

Składniki:
3 łyżecz...
KAMIKADZE 

Składniki:
80 m...

Więcej zszywek ze źródła

www.google.pl

xyz xyz xyz xyz xyz xyz xyz ... ...
NataliaDark

NataliaDark

Dodane 3.08 o 11:03 z

www.google.pl

Obserwuj

KWAS CHLEBOWY


Składniki:
3,8 litra wody
3/4 - 1 szklanka czerstwego chleba żytniego razowego
rozdrobnionego
1 szklanka cukru
1 opakowanie suchych drożdży (ok. 2 łyżeczki)
kilka rodzynek do smaku

Przygotowanie:
Przygotuj składniki. Każdy rodzaj chleba razowego jest dobry. Należy go wysuszyć przed użyciem.
Suchy chleb połam na małe kawałki i włóż do blendera. Zmiksuj go na drobne okruszki.
Przełóż około 1 szklankę okruszków do dużego garnka. Jeśli nie chcesz, aby kwas był gorzkawy zmniejsz ilość do 3/4 szklanki. Im więcej czerstwego chleba tym kolor napoju będzie ciemniejszy.
W innym dużym garnku zagotuj całą wodę.
Gotującą się wodę przelej do garnka z czerstwym chlebem i odłóż na bok (temp. pokojowa) na około 2-2,5 godziny. Od czasu do czasu mieszaj.
Po 2 godzinach, jak już woda z chlebem nie będzie taka gorąca wymieszaj drożdże z około 3 łyżkami ciepłej wody.
Do wszystkiego dodaj cukier i dobrze wymieszaj.
Dodaj drożdże i wymieszaj.
Przykryj czystą szmatką i pozostaw w ciepłym miejscu na 10-12 godzin.
Po 12 godzinach fermentacji kwas powinien wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciu.
Przelej kwas przez sitko do dużego naczynia a następnie przelej go przez gazę.
Przelej kwas do butelek za pomocą lejka. Plastikowe butelki są najlepsze, ponieważ zniosą rosnące ciśnienie wewnątrz spowodowane fermentacją.
Pozostaw puste około 1/8 butelki.
Wrzuć kilka rodzynek i mocno zakręć butelkę.
Pozostaw butelkę z kwasem chlebowym w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny a następnie włóż do lodówki na 2 dni (po tym czasie kwas będzie gotowy). Delikatnie przelewaj do szklanek (nie mieszaj osadu ani nie wyciągaj rodzynek). Smacznego!

Zszywka przypięta także na tablicach:
gotowanie Spiżarnia kuchnia Do picia
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: