łabędzi puch
Biszkopt:
-5 jajek
-1 szkl cukru
-1 szkl mąki tortowej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka gorącej wody
-1 łyżka oleju
-cukier waniliowy
-1/2 łyżeczki proszku do piecz
Masa:
-2 małe czerstwe bułeczki
-3 szkl mleka
-1/2 szkl cukru
-cukier waniliowy
-10dag wiórków kokosowych
-1 i 1/2 kostki masła
-dżem z czarnej porzeczki
Posypka:
-łyżka masła
-10dag wiórków kokosowych
-1/2 szkl cukru
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki (23 x 33 cm) i piec w temp. 180 st.C przez ok. 30 minut.
Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. Odstawić masę do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać łyżką - szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi).
Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.
Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić trochę na boki.
Przygotować posypkę:
Masło roztopić na patelni, na małym ogniu, dodać wiórki i cukier. Mieszać, aż będzie miała złoty kolor. Ciepłą posypkę wklepać w masę, aby dobrze przyległa. Całość schłodzić w lodówce.
Użytkownicy także przypinają: