Więcej zszywek z tablicy

Coś na ząb

ZWIJANE PALUCHY PIZZOWE Z S...
Schab upieczony w cebuli
Sałatka ziemniaczana z kisz...
Pasztet z dodatkiem śmietan...
Langos

Składniki:

2 ugoto...
Dania i Przekąski z Parówek...
Pierożki/rogaliki z masą ba...
Drożdżowe hot dogi z piecza...
Najlepsze oponki serowe!

P...
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Ciasteczka z mąki ryżowej
Krajanka Oreo
Puszyste pierniczki
Rolada makowa
Sernik z kawą i czekoladą.
Kostka alpejska
Tradycyjny portugalski chle...
Piernikowy tort na winie - ...
Obłędna mussaka!
Sałatka śledziowa z buraczk...
Śledzie w sosie miodowo-mus...
Surówka z marchewki i pora ...
Lasagne mięsno-grzybowe w b...
Ciasto "Krokodyle oczy...
Chleb mleczny
Quiche z kiełbasą krakowską...
sylwia1999

sylwia1999

Dodane 4.04 o 18:41
Obserwuj
Langos

Składniki:

2 ugotowane ziemniaki

30g drożdży

1 łyżeczka cukru

1 ½ szklanki ciepłego mleka

40dag mąki

2 łyżeczki oleju

sól

olej do głębokiego smażenia – najlepszy rzepakowy

tarty żółty ser

Wykonanie

Drożdże i cukier rozpuszczamy w ½ szklanki ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Ziemniaki gotujemy, studzimy i mielimy ( można również zetrzeć na tarce). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn drożdżowy, ziemniaki, sól, olej i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dolewamy mleko i dalej wyrabiamy. Gotowe ciasto lekko podsypujemy mąką, przykrywamy naczynie z ciastem ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż wyrośnie ( podwoi objętość). W między czasie robimy sos jogurtowy. W jednej misce mieszamy gęsty jogurt naturalny, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz. Możemy również dodać pokrojony drobno szczypiorek.

Na patelni rozgrzewamy olej. Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku i formujemy ręcznie cienkie placki. Smażymy od razu z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podajemy gorące, polane sosem i posypane tartym żółtym serem.

Langos


Składniki:

2 ugotowane ziemniaki

30g drożdży

1 łyżeczka cukru

1 ½ szklanki ciepłego mleka

40dag mąki

2 łyżeczki oleju

sól

olej do głębokiego smażenia – najlepszy rzepakowy

tarty żółty ser

Wykonanie

Drożdże i cukier rozpuszczamy w ½ szklanki ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Ziemniaki gotujemy, studzimy i mielimy ( można również zetrzeć na tarce). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn drożdżowy, ziemniaki, sól, olej i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dolewamy mleko i dalej wyrabiamy. Gotowe ciasto lekko podsypujemy mąką, przykrywamy naczynie z ciastem ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż wyrośnie ( podwoi objętość). W między czasie robimy sos jogurtowy. W jednej misce mieszamy gęsty jogurt naturalny, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz. Możemy również dodać pokrojony drobno szczypiorek.

Na patelni rozgrzewamy olej. Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku i formujemy ręcznie cienkie placki. Smażymy od razu z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podajemy gorące, polane sosem i posypane tartym żółtym serem.

Zszywka przypięta także na tablicach:

Inspiracje kuchenne

Mój styl

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: