
Langos
Składniki:
2 ugotowane ziemniaki
30g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 ½ szklanki ciepłego mleka
40dag mąki
2 łyżeczki oleju
sól
olej do głębokiego smażenia – najlepszy rzepakowy
tarty żółty ser
Wykonanie
Drożdże i cukier rozpuszczamy w ½ szklanki ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Ziemniaki gotujemy, studzimy i mielimy ( można również zetrzeć na tarce). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn drożdżowy, ziemniaki, sól, olej i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dolewamy mleko i dalej wyrabiamy. Gotowe ciasto lekko podsypujemy mąką, przykrywamy naczynie z ciastem ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż wyrośnie ( podwoi objętość). W między czasie robimy sos jogurtowy. W jednej misce mieszamy gęsty jogurt naturalny, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz. Możemy również dodać pokrojony drobno szczypiorek.
Na patelni rozgrzewamy olej. Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku i formujemy ręcznie cienkie placki. Smażymy od razu z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podajemy gorące, polane sosem i posypane tartym żółtym serem.
Użytkownicy także przypinają:
0
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.