


LANY CHRUST
SKŁADNIKI NA CHRUST:
ILOŚĆ: 1 duży talerz
1,5 szklanki mąki tortowej
3 jajka
150 ml mleka
2 łyżki wódki
2 łyżki cukru waniliowego
DODATKOWO:
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, wódkę oraz przesianą mąkę i miksujemy do połączenia. Białka miksujemy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając.
Gotowe ciasto przelewamy do buteleczki z niedużym otworkiem np. po napoju, ketchupie itp. Na dobrze rozgrzany olej wylewamy ciasto tworząc esy-floresy. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Oprószamy cukrem pudrem.
Zszywka przypięta także na tablicach:
CIASTA pączki racuchy rogal bułeczki placuszki Cookies! :-) Kulinarnie +2 innych
CIASTA pączki racuchy rogal bułeczki placuszki Cookies! :-) Kulinarnie +2 innych
Użytkownicy także przypinają:
Reklama: