Więcej zszywek z tablicy

OBIAD

Składniki: makaron spaghett...
Nadziewamy parówki makarone...
Potrzebujemy: (2 porcje) 3/...
Lazania z pieczarkami, prze...
pilaf z kaszy jaglanej

Skł...
Muszelki szumiące pieczarka...
Jajka zapiekane z pieczarka...
Makaron z kiełbasą w pomido...
Fuczki łemkowskie - kuchnia...
Pizza broccoli

brokuł 
ceb...
Ryż z marchewką i żółtym se...
Potrawka z indyka w pomidor...
Delikatny gulasz z indyka

...
Potrzebne na 4 porcje jest:...
Ingredients: 
3 lbs / 1.4 k...
Indyk w sosie cebulowo- kop...
Kurczak z ryżem po meksykań...
Kurczak caprese pieczony w ...
Zapiekanka z kurczakiem i r...
Leczo z soczewicą

Składnik...
Składniki na jedną zapiekan...
Składniki: 1 szklanka surow...
Ziemniaczane kokiety
Marchew inaczej 600 g march...
Brukselka z curry
PIZZA CHŁOPSKA Z PATELNI
Mo...

Więcej zszywek ze źródła

smacznastrona.blogspot.com

Gorąca, gęsta czekolada Donuty Oreo Czekoladowe naleśniki Pyszna zupa z chrupiącym po... Budyń inaczej ;) Wspaniałe figi - deser idealny Zaskakujący smak- frytki z ... Pyszności z gruszką! Super rozgrzewająca i pożyw...

Lazania z pieczarkami, przepyszna.



Składniki (na 3-4 porcje):
16 płatów makaronowych
750g dużych pieczarek
1 duża cebula
3 średnie marchewki
3 łyżki oleju
1,5 szklanki mleka i jeszcze dodatkowo 3 łyżki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szczypta chilli
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
starty ser do posypania (ilość w zależności od upodobania)

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Marchew obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy. Na dużą patelnie wlewamy część oleju i gdy się zagrzeje podsmażamy na niej cebulę - około 3-4 minuty. Następnie dodajemy do niej startą marchewkę i smażymy chwilę. Podlewamy odrobiną wody i często mieszając dusimy aby marchewka lekko zmiękła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy na talerz.

Na tą samą patelnię wlewamy odrobinę oleju i gdy jest gorący, wrzucamy na niego pieczarki. Smażymy często mieszając, aż trochę zmiękną i się zarumienią. Na koniec dodajemy do nich wcześniej przygotowaną marchew, mieszamy i odstawiamy.

Zabieramy się za zrobienie beszamelu - w rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło, a gdy się rozpuści, dodajemy do niego mąkę. Natychmiast mieszamy, najlepiej rózgą i smażymy około 2-3 minut aż się lekko zarumieni. Następnie, ostrożnie bo może pryskać, wlewamy mleko, ciągle mieszając - musimy uważać aby nie zrobiły się nam grudy. Gotujemy na średnim ogniu, często mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji, podobnej do budyniu. Ściągamy z ognia i doprawiamy solą, pieprzem, gałką i chili. Odstawiamy.

W dużym ale płytkim garnku - ja zrobiłam to na patelni, zagotowujemy wodę którą porządnie soli i dodajemy do niej łyżkę oleju. Na gotującą się wodę wkładamy partiami płaty makaronu (3-4 płaty na raz wystarczą). Często mieszając aby się nie skleiły, gotujemy 2-3 minuty. W międzyczasie do formy do zapiekania wlewamy 5 łyżek beszamelu na dno. Gdy makaron się ugotuje, układamy na dno formy 4 płaty aby ściśle na siebie zachodziły - dobrze aby spód się dobrze trzymał. Następnie polewamy makaron beszamelem - 3 łyżki, i układamy na niego porcję pieczarek - w zależności ile będziemy mieć warstw makaronu, na tyle musimy podzielić pieczarki. Na moją formę, około 16cm x 24cm, wysoką na 8cm, dałam 5 warstw makaronu i 4 warstwy pieczarek. Na pieczarki układamy kolejne, tym razem 3 płaty podgotowanego makaronu, potem beszamel, pieczarki i tak do chwili gdy utworzymy wszystkie warstwy. Ostatnią warstwą powinien być makaron i beszamel - na wierz najlepiej zostawić troc...

Zszywka przypięta także na tablicach:
Jedzenie #jedzonkoo OBIAD Jedzonko +4 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: