Leczo z mięsem mielonym 500 g mięsa mielonego (ja
użyłam łopatki wieprzowej) 500 ml passaty pomidorowej 1/3 szklanki wody 1 cukinia 1 duża papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki sól oliwa (przepis na 3 porcje) Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki, smażymy je do zrumienienia. Dodajemy do tego mięso, obsmażamy. Paprykę i cukinię kroimy w dużą kostkę, dorzucamy do mięsa, smażymy jakieś 3 minuty. Wszystko zalewamy passatą i wodą, dodajemy przyprawy i natkę, gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. Jeżeli leczo wyszło za gęste, dolewamy więcej wody.
Użytkownicy także przypinają:
Edugra
mniam - moja mama robi podobne;-)
chic23
Na ile osób taka porcja? :)
domnaglowie
Super przepis na szybki obiad - na pewno spróbuję :)