LEKKI PLACEK JAGLANO-TWAROGOWY
Składniki:
- 200g kaszy jaglanej
- 5 jaj
- 5 białek jaj
- 150g chudego twarogu
- dwie garści borówek
- coś do dosłodzenia – stevia, ksylitol, słodzik, miód
Kaszę płuczemy w zimnej wodzie po czym gotujemy przez około 20 minut do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. Do blendera wrzucamy ugotowaną kaszę, całe jaja, białka jaj, twaróg i wybrany składnik do posłodzenia (ja użyłem stevii).
Wszystko blendujemy na gładką masę i wylewamy do formy wcześniej spryskanej sprayem do smażenia. Na wierzchu układamy borówki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. Po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia. Gotowe! smile emoticon
Cały placek pokroiłem na 6 porcji. Wartości odżywcze w 1 kawałku:
Białko: 16.8g
Tłuszcz: 6.1g
Węglowodany: 25.8g
226 kcal
Przepis z: Kierunek Fitness
Użytkownicy także przypinają:
2
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.