Lemoniada Truskawkowa
Składkini: 700 g dojrzałych truskawek,2-3 łyżki miodu (lub innego środka słodzącego),pół litra wody mineralnej niegazowanej lub gazowanej (lub więcej wg preferencji),sok z 2-3 cytryn,kotki lodu
Truskawki miksujemy przy pomocy na gładki mus. Przecieramy je przez sito, by pozbyć się pestek (po przetarciu otrzymałam około pół litra truskawkowego soku). Dodajemy sok wyciśnięty z cytryn. W szklance ciepłej wody rozpuszczamy miód lub inny środek słodzący (woda nie może być gorąca). Osłodzoną wodę dodajemy do soku truskawkowego, wlewamy jeszcze jedną szklankę wody, mieszamy. Lemoniadę możecie ponownie przecedzić przez sito, ja już tego nie robiłam. Jeśli jest dla Was zbyt gęsta lub zbyt intensywna w smaku, dodajcie więcej wody. Lemoniadę truskawkową chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Podajemy z kostkami lodu i plasterkami cytryny. Możecie dodać do niej kilka listków mięty, która doskonale orzeźwia.
Polubili:
Aneyaa
wikusia_12
nikola878
wikant20001227
beguinlubialaske
izabellaaaa
wiktoriaok
viksaa
_Mysz3k
szajdzia
oraz 8 innych użytkowników
Użytkownicy także przypinają:
2
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.
2
1
0
TRUSKAWKOWO – BORÓWKOWE SMOOTHIE
cookmagazine http://cookmagazine.pl/borowkowe-smoothie-borowki-truskawki/
2
1
0
KANAPKI Z TRUSKAWKAMI I KREMOWYM SERKIEM
cookmagazine http://cookmagazine.pl/kanapki-z-truskawkami-kremowym-serkiem-i-miodem/