Więcej zszywek z tablicy

Desery,lody,napoje

Lubicie kawę? Jest upał? Zr...
Składniki

700 ml mleka 2%
...
Koktajl z awokado i bananem
Lody cytrynowe bez maszyny
...
NAJLEPSZE DOMOWE BELRISO! &...
Domowy deser a'la Mont...
Banana "ice-cream"...
Banalnie proste lody z doda...
Sorbet z galaretek. Wystarc...
Składniki: 4 kiwi 2 białka ...
Najlepsze lody cytrynowe be...
Ekspresowe lody kawowe (bez...
Lody kawowe z 3 składników
...
250 ml śmietanki kremówki 3...
Wiśniowe chmury
Szybki deser bananowy

Skła...
Torcik lodowy tiramisu

Prz...
Galaretka kawowo-czekoladow...
LIKIER BANANOWY

Bardzo pro...
*** serniczki na zimno z ka...
zielony koktajl - detoks
Deser Bananowy

Potrzebne n...
lody :D
Krem cappuccino
Składniki n...
kawowa

kawowa od wiki930

Dodane 18.06 o 21:58
Obserwuj
Lody cytrynowe bez maszyny

Składniki na 1000 ml lodów:

5 - 6 średnich cytryn
3 jajka
3 żółtka
150 g masła
250 g drobnego cukru
300 g schłodzonej śmietany kremówki 36%


Cytryny umyć, wyszorować szczoteczką. Z trzech cytryn zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok ze wszystkich cytryn. Powinno wyjść około 200 - 250 ml soku. 

Masło pokroić na małe kawałki, wrzucić do rondla, wsypać cukier , wlać sok z cytryny i dodać startą skórkę. Podgrzewać na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Zdjąć z palnika.

W drugim rondlu roztrzepać jajka i żółtka. Podgrzany sok należy powoli wlać do masy jajecznej, cały czas mieszając. Powstałą masę cytrynową podgrzewać na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż mocno zgęstnieje a na wierzchu pojawią się charakterystyczne "bąbelki". Zdjąć z palnika. Wystudzić. Schłodzić w lodówce. 

Masę cytrynową najlepiej zrobić dzień wcześniej, wtedy przygotowanie lodów ogranicza się dosłownie do kilku minut.

Śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać schłodzoną masę cytrynową, krótko miksując by składniki połączyły się. Można również odłożyć kilka łyżek masy cytrynowej i po wymieszaniu składników, na wierzchu lodów zrobić "esy floresy" z pozostałej masy cytrynowej :-) 

Przełożyć lody do pojemnika. Zamrozić. Lody zwykle gotowe są po 4-5 godzinach.

Masę cytrynową można dość długo przechowywać w lodówce. Zawsze warto mieć ją pod ręką w upał, wtedy potrzebna jest tylko śmietana i lody gotowe :)

Lody cytrynowe bez maszyny


Składniki na 1000 ml lodów:

5 - 6 średnich cytryn
3 jajka
3 żółtka
150 g masła
250 g drobnego cukru
300 g schłodzonej śmietany kremówki 36%


Cytryny umyć, wyszorować szczoteczką. Z trzech cytryn zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok ze wszystkich cytryn. Powinno wyjść około 200 - 250 ml soku.

Masło pokroić na małe kawałki, wrzucić do rondla, wsypać cukier , wlać sok z cytryny i dodać startą skórkę. Podgrzewać na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Zdjąć z palnika.

W drugim rondlu roztrzepać jajka i żółtka. Podgrzany sok należy powoli wlać do masy jajecznej, cały czas mieszając. Powstałą masę cytrynową podgrzewać na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż mocno zgęstnieje a na wierzchu pojawią się charakterystyczne "bąbelki". Zdjąć z palnika. Wystudzić. Schłodzić w lodówce.

Masę cytrynową najlepiej zrobić dzień wcześniej, wtedy przygotowanie lodów ogranicza się dosłownie do kilku minut.

Śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać schłodzoną masę cytrynową, krótko miksując by składniki połączyły się. Można również odłożyć kilka łyżek masy cytrynowej i po wymieszaniu składników, na wierzchu lodów zrobić "esy floresy" z pozostałej masy cytrynowej :-)

Przełożyć lody do pojemnika. Zamrozić. Lody zwykle gotowe są po 4-5 godzinach.

Masę cytrynową można dość długo przechowywać w lodówce. Zawsze warto mieć ją pod ręką w upał, wtedy potrzebna jest tylko śmietana i lody gotowe :)

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
WeronaGrebowiec
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY