Więcej zszywek z tablicy

Lody, desery lodowe...

Składniki na 1.3 litra:

50...
Lodowy Snickers

Składniki ...
lody solony karmel
Przepis
...
Kawa mrożona:
- kawa rozpus...
.......
Sorbet z kiwi

Składniki na...
lody katalońskie
Składniki ...
Lody kokosowe (bez jajek i ...
Lody Tiramisu 
Składniki:

...
Lody bananowe (dietetyczne)...
Lody bez jajek - Dukan

Nie...
Indyjskie lody pistacjowe
1...
LODY BANANOWO-MALINOWE ⭐️ ....
Lody czekoladowe z batata

...
dodunia131

dodunia131

Dodane 7.03 o 13:39
Obserwuj
Lody czekoladowe z batata

Czas przygotowania: powyżej godziny

Składniki na litrowe pudełko po lodach:

200 g batata, upieczonego / 1/2 batata
1 puszka mleczka kokosowego / 400 ml
2 tabliczki czekolady gorzkiej, przynajmniej 70% / 200 g
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:

Batata wyjąć ze skórki, czekoladę połamać i wszystkie składniki dodać do małego rondelka. Podgrzewać mieszając, a kiedy cała czekolada się rozpuści zblendować przy pomocy ręcznego blendera.
Przelać do plastikowego pudełka i odstawić do przestudzenia na 30 minut. Po tym czasie włożyć do zamrażarki i przez 3 godziny co 30 minut dokładnie i intensywnie mieszać trzepaczką.
Po tym czasie można nakładać pierwszą porcję albo włożyć do zamrażarki i wyjadać przez najbliższy miesiąc. Na koniec można polać też rozpuszczoną czekoladą, ale to już prawdziwa rozpusta. Jeśli lody chcecie zjeść następnego dnia lub za tydzień pamiętajcie o tym, że należy wyjąć je 20 – 30 minut przed planowanym jedzeniem, bo jak wszystkie domowe lody robione bez maszynki na początku są bardzo twarde.

Porady:

Zamiast ręcznie mieszać lody możecie też masę wlać do maszynki do robienia lodów.
Batata można upiec nawet kilka dni wcześniej przy okazji pieczenia czegokolwiek innego. Pozostałą połówkę radzę obrać, wpakować do woreczka i włożyć do zamrażarki – wtedy następną porcję lodów będzie można zrobić niemal od ręki.
To przepis na bazowe, bardzo kremowe i czekoladowe lody. Można je dodatkowo doprawić dużą szczyptą chili, masłem orzechowym albo innymi ulubionymi dodatkami.
Żeby lody były bez cukru trzeba oczywiście sięgnąć po czekoladę nie słodzoną cukrem.
Im bardziej gorzką czekoladę wybierzecie, tym bardziej czekoladowe będą lody. Te na zdjęciu były robione z tabliczek o zawartości kakao 70% i były na pograniczu smaku czekolady mlecznej i deserowej. Dla dorosłych oraz miłośników czekolady polecam dwie tabliczki 90%, wtedy lody są ciemne i smakują bardzo wykwintnie.
Warto pamiętać, że domowe lody robione bez maszynki po pozostawieniu w lodówce na całą noc lub kilka dni sztywnieją na amen. Nie należy sie tym martwić. To nie dlatego, że są wegańskie, a dlatego że są robione bez maszynki do lodów. Takie lody trzeba po prostu wyjąć na blat 20 – 30 minut wcześniej i dopiero wtedy nakładać.

Lody czekoladowe z batata


Czas przygotowania: powyżej godziny

Składniki na litrowe pudełko po lodach:

200 g batata, upieczonego / 1/2 batata
1 puszka mleczka kokosowego / 400 ml
2 tabliczki czekolady gorzkiej, przynajmniej 70% / 200 g
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:

Batata wyjąć ze skórki, czekoladę połamać i wszystkie składniki dodać do małego rondelka. Podgrzewać mieszając, a kiedy cała czekolada się rozpuści zblendować przy pomocy ręcznego blendera.
Przelać do plastikowego pudełka i odstawić do przestudzenia na 30 minut. Po tym czasie włożyć do zamrażarki i przez 3 godziny co 30 minut dokładnie i intensywnie mieszać trzepaczką.
Po tym czasie można nakładać pierwszą porcję albo włożyć do zamrażarki i wyjadać przez najbliższy miesiąc. Na koniec można polać też rozpuszczoną czekoladą, ale to już prawdziwa rozpusta. Jeśli lody chcecie zjeść następnego dnia lub za tydzień pamiętajcie o tym, że należy wyjąć je 20 – 30 minut przed planowanym jedzeniem, bo jak wszystkie domowe lody robione bez maszynki na początku są bardzo twarde.

Porady:

Zamiast ręcznie mieszać lody możecie też masę wlać do maszynki do robienia lodów.
Batata można upiec nawet kilka dni wcześniej przy okazji pieczenia czegokolwiek innego. Pozostałą połówkę radzę obrać, wpakować do woreczka i włożyć do zamrażarki – wtedy następną porcję lodów będzie można zrobić niemal od ręki.
To przepis na bazowe, bardzo kremowe i czekoladowe lody. Można je dodatkowo doprawić dużą szczyptą chili, masłem orzechowym albo innymi ulubionymi dodatkami.
Żeby lody były bez cukru trzeba oczywiście sięgnąć po czekoladę nie słodzoną cukrem.
Im bardziej gorzką czekoladę wybierzecie, tym bardziej czekoladowe będą lody. Te na zdjęciu były robione z tabliczek o zawartości kakao 70% i były na pograniczu smaku czekolady mlecznej i deserowej. Dla dorosłych oraz miłośników czekolady polecam dwie tabliczki 90%, wtedy lody są ciemne i smakują bardzo wykwintnie.
Warto pamiętać, że domowe lody robione bez maszynki po pozostawieniu w lodówce na całą noc lub kilka dni sztywnieją na amen. Nie należy sie tym martwić. To nie dlatego, że są wegańskie, a dlatego że są robione bez maszynki do lodów. Takie lody trzeba po prostu wyjąć na blat 20 – 30 minut wcześniej i dopiero wtedy nakładać.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Kingabil1
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY