Więcej zszywek z tablicy

Lody, desery lodowe...

Składniki na 1.3 litra:

50...
Lodowy Snickers

Składniki ...
lody solony karmel
Przepis
...
Kawa mrożona:
- kawa rozpus...
.......
Sorbet z kiwi

Składniki na...
lody katalońskie
Składniki ...
Lody kokosowe (bez jajek i ...
Lody Tiramisu 
Składniki:

...
Lody bananowe (dietetyczne)...
Lody bez jajek - Dukan

Nie...
Indyjskie lody pistacjowe
1...
LODY BANANOWO-MALINOWE ⭐️ ....
Lody czekoladowe z batata

...

Więcej zszywek ze źródła

static.mojewypieki.com

Składniki na spód:
160 g ci... Składniki na 1.3 litra:

50... lody katalońskie
Składniki ... FIT
PROTEINOWE BEZY CZEKOLA... W tortownicy o średnicy 23 ... Wcześniej należy przygotowa... Składniki:

750 g serka mas... Ciasteczka w kształcie serc... ŚWIĄTECZNA ZEBRA KOKOSOWA Z...

lody katalońskie

Składniki na 1,2 litra lodów:

650 ml mleka
350 ml śmietany kremówki 36%
1/2 szklanki cukru
6 dużych żółtek
1,5 - 2 laski cynamonu
skórka z cytryny
skórka z połowy pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii
Do garnka nalać mleko i śmietanę kremówkę, dodać laski cynamonu, wanilię, skórkę z całej cytryny i z połowy pomarańczy (skórka nie w postaci drobnych otartych wiórków, ale duże kawałki skórki, które potem łatwo usuniemy z mleka; uwaga na białą podskórkę, jej nie dodajemy). Zagotować. Zdjąć z palnika, odstawić na 20 - 30 minut pod przykryciem by mieszanka naciągnęła aromatem przypraw. Po tym czasie mleko odcedzić lub usunąć przyprawy.

W międzyczasie, kiedy mleko stygnie, w misie miksera umieścić żółtka i cukier. Utrzeć (trzepaczkami miksera do ubijania białek) do uzyskania jasnego i puszystego kremu (kogel mogel). Do otrzymanego kremu dodać połowę zagotowanego i przestudzonego mleka, zmiksować do połączenia.

Mleko z żółtkami z powrotem przelać do garnuszka z pozostałym mlekiem i podgrzewać. Podgrzewać na niedużej mocy palinka, często mieszając rózgą kuchenną, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna oblepiać łyżkę (lekko zgęstnieje). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia. Wystudzić, przykryć folią spożywczą i schłodzić do temperatury lodówkowej, najlepiej przez noc.

Karmelizowana posypka (cukier karmelowy):

1 szklanka cukru
60 ml wody
Przygotować płaską blaszkę - wyłożyć matą teflonową lub posmarować masłem.

Cukier i wodę umieścić w garnuszku. Podgrzewać (bez mieszania) do momentu aż cukier się roztopi, następnie skarmelizuje, czyli osiągnie kolor bursztynowy. Nie gotować zbyt długo - karmel łatwo się przypala, a wtedy jest gorzki i nie nadaje się do lodów. Natychmiast zdjąć z palnika i przelać na przygotowaną blaszkę. Całkowicie wystudzić.

Gotową taflę karmelu przełożyć do malaksera i zmiksować na duże okruchy. Część odłożyć na posypkę.

Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Pod koniec miksowania dodać karmelowy cukier. Przełożyć do pojemniczka i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.

Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste. Po ostatnim miksowaniu wmieszać karmelizowany cukier. Zamrozić.

Podawać z dod...

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
lusesita26
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY