Lody kokosowe (bez jajek i maszyny)
Składniki na około 1000 ml lodów:
2 puszki pełnotłustego mleka kokosowego*
400 ml schłodzonego niesłodzonego mleka skondensowanego
100 g cukru pudru
4 łyżki stopionego nierafinowanego oleju kokosowego (60 ml)
wiórki kokosowe
* Każda puszka o pojemności 400 ml.
Dzień wcześniej należy włożyć mleko kokosowe do lodówki na 24 godziny. Dzięki temu, po otwarciu puszki, na górze zbierze się bardzo gęsta śmietanka kokosowa. Z jednej puszki wychodzi około 200 g śmietanki. Śmietankę należy delikatnie wyjąć, wrzucić do garnka lub miski i ubić na sztywno jak normalną śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie powoli wlewać mleko skondensowane i olej kokosowy.
Masę przelać do pojemnika na lody, zamknąć i zamrozić. Po około 3 godzinach, gdy lody zgęstnieją, dodać trochę wiórków kokosowych, zamieszać i odstawić z powrotem do zamrażarki.
Użytkownicy także przypinają:
2
1
0
Jak zrobić lody
krn78 Pomijając ilości i, ewentualnie, proporcje, nie znam przepisu na smaczniejsze lody.
2
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.
0
1
4
Nie marnuj jedzenia. Zamiast wyrzucać łodygę br...
Pelnytalerz Zapraszam po przepis: https://www.pelnytalerz.com/2020/05/frittata-z-lodyga-brokulu-i-czerstwym.html
ania1961
Super lody
ewczor
rok jcnncnn