Więcej zszywek z tablicy

jedzonko ♥

DESER BANANOWY Z SOLONYM KA...
Sałatka meksykańska
Sernik z jablkami i karamelem
LODY BEZ MASZYNY
 
Prosty p...
LODY PISTACJOWE
  
Wiem, wi...
Tarta z czereśniami Przepis...
Snikers biszkoptowe ciasto ...
babeczki z kremem z serka i...
Carbonara z mascarpone
jejku *-* pychotka!
Spaghetti alla carbonara al...
Ciasto orzechowe z sosem ka...

Więcej zszywek ze źródła

www.mojewypieki.com

Dutch Baby z owocami puszys... Cycki Murzynki Kokosanki czekoladowe
    2... Kokosanki2
    2 średniej w... Najlepszy na świecie pierni... Makowiec zawijany Makowiec z jabłkami zwany &... Orzeszki pieczone kruche ci... Pierniki
Milaya

Milaya od joannadalmata67

Dodane 21.07 o 17:40 z

www.mojewypieki.com

Przypięte z LODY PISTACJOWE ...
Obserwuj

LODY PISTACJOWE


Wiem, wiem, będziecie krzyczeć, że zimno, a ja Wam lody proponuję ;). Ale były już dawno temu obiecane. Domowej produkcji nigdy nie będa tak pięknie zielone jak te ze sklepu, ale są o niebo lepsze :). Przepis z 'The ultimate ice cream book' Bruca Weinstein.

* Wasza propozycja w 'Koncercie Życzeń'

Składniki:

pół szklanki orzeszków pistacjowych (mogą być solone)
2 łyżki jasnego syropu kukurydzianego (użyłam golden syropu, ale można też użyć miodu)
pół szklanki mleka
1,5 szklanki śmietany kremówki
pół szklanki cukru
pół łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub kilka kropel aromatu migdałowego)
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub wódki)
Pistacje i syrop kukurydziany umieścić w food procesorze i zmiksować na gładką masę (można użyć blendera). Mleko i pół szklanki kremówki podgrzać z cukrem, do rozpuszczenia, zdjąć z palnika. Wlać do food procesora i zmiksować z pistacjami na gładką masę. Przetrzeć przez sitko (ja tego nie robiłam). Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Schłodzić do temperatury lodówkowej.

Umieścić w kontenerze maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.

Lody można również przygotować bez maszyny do lodów. Przygotowaną schłodzoną mieszankę zmiksować na puszystą masę, przelać do kontenera i umieścić w zamrażarce. Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki lodu i powstałe lody mają bardziej kremową konsystencję.

Zamrozić.

Smacznego :)

Zszywka przypięta także na tablicach:
jedzonko ♥ Domowe Lody Pomysły Icecream :3 +2 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: