Więcej zszywek z tablicy

Lody, desery lodowe...

Składniki na 1.3 litra:

50...
Lodowy Snickers

Składniki ...
lody solony karmel
Przepis
...
Kawa mrożona:
- kawa rozpus...
.......
Sorbet z kiwi

Składniki na...
lody katalońskie
Składniki ...
Lody kokosowe (bez jajek i ...
Lody Tiramisu 
Składniki:

...
Lody bananowe (dietetyczne)...
Lody bez jajek - Dukan

Nie...
Indyjskie lody pistacjowe
1...
LODY BANANOWO-MALINOWE ⭐️ ....
Lody czekoladowe z batata

...

Więcej zszywek ze źródła

mojebistro.pl

... placuszki bez maki- fit Schab duszony w kremowym so... lody solony karmel
Przepis
... Sałatka makaronowa z pesto ... sałatka z szynką dojrzewają... Jednogarnkowe danie z kurcz... Musujący drink z granatem 
... Szybki   piernik
dodunia131

dodunia131

Dodane 7.03 o 14:22 z

mojebistro.pl

Obserwuj

lody solony karmel

Przepis

Porcji: ok 1 litr lodów

Składniki

700 ml mleka 2%
300 g cukru (można dać mniej)
1 laska wanilii
500 ml śmietanki 36 %
Karmel

120 g cukru
80 g masła
150 ml śmietanki 36%
2 szczypty soli morskiej (pomiń jeśli używasz solonych orzechów)
Dodatkowo:

120 g uprażonych, posiekanych orzechów nerkowca lub ziemnych
Przygotowanie

Mleko z wanilią umieść w rondelku i zagotuj. Wyjmij wanilię, otwórz i wyskrob z niej ziarenka, dodaj do mleka. Dosyp cukier, mieszaj, aż się rozpuści. Następnie doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i pozwól mu się gotować przez ok 30 – 40 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie uzyskujemy mleko skondensowane. Przelej je do słoika i całkowicie schłódź (możesz też użyć gotowego, słodzonego mleka skondensowanego).

Karmel:

Cukier i masło umieść w rondelku, lekko podgrzej aż masło i cukier się roztopią. Następnie zwiększ ogień i gotuj, mieszając przez ok 8 minut, aż uzyskasz gęsty brązowy syrop. Zdejmij z ognia, szybko dolej śmietankę i wymieszaj. Dodaj sól i schłódź. Wyjmij z lodówki na 30 minut przed użyciem.

Lody:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij za pomocą uprzednio schłodzonej końcówki miksera. Gdy będzie całkowicie sztywna powoli dodaj mleko skondensowane i dokładnie wymieszaj (już nie ubijaj). Do foremki/plastikowego pudełka przelej połowę masy, łyżeczką rozprowadź połowę karmelu, posyp połową orzechów. Następnie za pomocą dużej łyżki wylej resztę masy, rozprowadź resztę karmelu i posyp orzeszkami. Schłódź w zamrażarce, najlepiej całą noc.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Użytkownicy także przypinają:

DO GÓRY